Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.08.2013.
09:32 >> 16:00h
B92, Beta A

Kairo: Buldožerima na demonstrante, od 3 do 250 mrtvih

U sukobima policije i demonstranata u Kairu, tokom noći, prema informacijama koje su preneli zvaničnici snaga bezbednosti, najmanje jedan demonstrant je poginuo, dok je njih 11 povređeno, prenosi Raša tudej. Morsijeve pristalice su pucale na policajce i među poginulima je dvoje pripadnika snaga bezbednosti, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova - dakle ukupno troje po državnim izvorima. BBC, međutim, javlja da je prema nepotvrđenim podacima poginulo 15 osoba, AFP ističe da je taj broj 43, dok je Muslimansko bratstvo saopštilo da je više od 250 pristalica Muhameda Morsija ubijeno, a 2.000 ranjeno.

Rusi javljaju da je poginuo jedan, Britanci da je poginulo 15 demonstarnata
 

BBC-jev izveštač takođe navodi da su oklopljeni buldožeri krenuli ka pristalicama Muhameda Morsija, koji su već nedeljama smešteni ispred Džamije Raba al Adavija na istoku Kaira, i ka zapadnom trgu Nada, gde se nalazi druga grupa demonstranata.


Takođe, reporter BBC je javio i da je policija zatvorila nekoliko ulica, blokirajući tako demonstrante, a u izveštaju se navodi da se čula i pucnjava.

Svet osuđuje nasilje na ulicama Kaira
 


Podsetimo, egipatski predsednik svrgnut je 3. jula, a tom akcijom rukovodio je vojni vrh. Iako je privremeno rukovodstvo zemlje vrlo brzo izabrano, demonstranti koji smatraju da je Morsi nelegalno svrgnut odmah su počeli da se okupljaju. Od tada je u sukobima demonstranata i snaga bezbednosti poginulo više desetina ljudi.

Poginuo kamerman Skaj njuza

Kamerman televizije Skaj njuz (Sky News) Majk Din poginuo je danas u nasilju na ulicama Kaira, saopštila je ta britanska televizija. Preminuo je pošto je pogođen hicem iz vatrenog oružja, navodi Skaj njuz dodajući da među ostalim članovima tima te televizije u Kairu nema povređenih.

Din (61) je radio za Skaj 15 godina u Vašingtonu i Jerusalimu. Šef Skaj njuza Džon Rajli rekao je da je Din bio jedan od najboljih kamermana i sjajan novinar.

Osude iz sveta zbog nasilja

Brojne osude stigle su iz sveta i međunarodnih organizacija zbog nasilja u Egiptu. 

Evropska unija saopštila je da su vesti "veoma zabrinjavajuće" i pozvala sve strane da pokažu uzdržanost. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun takođe je izrazio zabrinutost zbog događaja u Kairu i ponovo pozvao sve strane u Egiptu na  uzdržanost, navodi se na Tviter nalogu njegovog portarola.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc "odlučno je osudio" policijsku intervenciju u Egiptu.

"Brojni mrtvi izbrojani jutros u Kairu su neprihvatljivi", rekao je Šulc i pozvao egipatsku vladu da obezbedi svim Egipćanima slobodne i mirne demosntracije i rekao da je odgovornost aktualne vlade da nađe pravedno i mirno rešenje za sadašnju krizu.

Akciju policije u Kairu osudila je i Evropska komisija:

"Nasilje ne vodi nikakvom rešenju i pozivamo sve strane da pokažu najveću moguću uzdržanost", rekao je portparol Komisije Peter Stano.

Predsednik Turske Abdulah Gul osudio je kao "neprihvatljivu" operaciju egipatskih bezbednosnih snaga i izrazio bojazan da situacija može da se pogorša i da postane kao Sirija. Turska vlada je pozvala međunarodnu zajednicu na čelu sa Savetom bezbednosti UN i Arapskom ligom da odmah donese neki akt "da se prekine ovaj masakr".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je, kako je ocenilo, "masakr" u Egiptu, a isto je učinio i Katar.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.08.2013. 16:04
Pa to je normalno kod Arapa....a kod islamista ljudski zivot i onako ne vredi nista...Ko god rikne , riknuo je za allaha i proglasava se mucenikom....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online