Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 10.08.2013.
18:57
Index.hr A

Tvrdi da je crkva nekad venčavala homoseksualce

Džon Bosvel, istoričar katoličanstva i profesor na čuvenom Univerzitetu Jejl, u svojoj knjizi trvrdi da je crkva u srednjovekovnoj Evropi tolerisala brak dva muškarca, a da su se homoseksualci mogli venčati u crkvi.

Ikona na kojoj Bosvel zastupa svoju teoriju: Sveti Sergej i Sveti Bahus kao jaje jajetu
 

Kako je početkom meseca objavio "Hafington Post", Bosvel nije krio da je homoseksualac, a pre nego što je 1994. godine preminuo, objavio je knjigu "Same-Sex Unions in Premodern Europe". Bila je to najjača odbrana njegove teorije u kojoj je tvrdio je crkva često "sprovodila ceremonije ulaska dvojice muškaraca u zajedničku zajednicu".

Bosvel je tvrdio da su grčki pravoslavci u desetom i 11. veku zvanično blagosiljali "istopolne zajednice". Američki istoričar se posebno poziva na ikonu donetu sa Sinaja, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti u Kijevu, a koja prikazuje obred "sklapanja braka" između dvojice svetaca iz IV veka, Svetog Sergeja i Svetog Bahusa. Na ikoni je prikazan i Isus Hrist po svemu sudeći kao "pronubus", ili "stari svat". Bosvel ističe da su takve zajednice blagosiljane širom Evrope sve do modernog doba.

Francuski nedeljnik "Nuvel opservater" je kao kontratezu objavio da su u Francuskoj postojali takozvani ugovori o bratimljenju, kojima su dva muškarca zasnivali zajednicu, obećavajući jedan drugom da će zajedno deliti "hleb, vino i buđelar". Isto tvrdi i Crkva, koja teorijom o bratimljenju demantuje profesora.

Povod za oživljavanje ove kontroverzne teze je digitalno idanje njegove knjige, koje će se pojaviti krajem meseca. "Nema sumnje da je profesor Bosvel pronašao zapise koji svedoče o ceremonijama zajedništva dvoje ljudi, ali slika koju on daje je vrlo kompleksna, iako je fascinantna", jedna je od reakcija na njegovu knjige zabeležena prilikom izlaska 1994. godine.

Subota 10.08.2013. 19:02
Crkva u srednjem veku je bila puno strozija. Nisu trpeli homoseksualce ni vestice...Mojsijeva knjiga treca; Ne lezi sa muskarcem kao sa zenom ili detetom, ogavno da ti bude... Od svih svestenika to samo Kacavenda i njih par se prave da tu recenicu nigde nisu procitali.....
Subota 10.08.2013. 20:36
Pomaze Bog postovani citaoci, Naklonost nekih muskaraca ili zena prema istom polu je bila poznata u stara vremena kao i danas. Crkva je tu vrstu nemorala kao i nemoral muskarca sa vise zena, ili zene sa vise muskaraca smatrala neprimernim. Misljenje ovog naucnika je takodje neprimerno jer se upusta u oblast Crkvene umetnosti za koju nije kompetentan. Ova dva sveta mucenika iz 4. veka su bili prijatelji i zajedno su mucenicki stradali zbog vere u Gospoda Hrista. Tim povodom je zivopisan lik Hrista medju njima. Ljudi koji su naklonjeni ovom grehu pokusavaju i od velikih svetitelja Pravoslavne crkve da "stvore" ljude sebi slicnima. Cistima je sve cisto - necistima je sve necisto. o. Miroslav
Subota 10.08.2013. 19:57
Ovi katolici idu u pravcu saomounistenja...sto nedavno neko dobro rece, nisu katolici hriscani, oni su jeretici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online