Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.08.2013.
02:22
Vesti A

Batinaši ubijaju, poreski obaveznici plaćaju

Najzloglasnija paravojna policijska jedinica na Papuji Novoj Gvineji, optužena da je odgovorna za silovanja, ubistva i druge zločine - prima tajni novac od Australijskog ministarstva za doseljeničke poslove, a za obezbeđenje pritvora za azilante na Manus ajlendu.

Vođe Mobilne patrole, koje su prošlog meseca na ostrvu prebile čoveka namrtvo, dobijaju specijalni dodatak za odvojen život od oko 100 dolara dnevno - iz fondova australijskog ministarstva. Kako saopštavaju izdanja "Ferfaksa" koja imaju specijalne izveštače iz PNG, ovo je prilično velikodušna nagrada za ovu paravojnu jedinicu, jer lokalni član obezbeđenja ima platu od oko 1,50 dolara na sat.

Terete ih za strašne zločine: Paravojna jedinica na Papuji

Naknada takođe predstavlja raniji tajni aspekt Australijskog "PNG rešenja" o slanju

Privatna armija

 

Prošle godine, australijski antropolog dr Endrju Latas, koji je na PNG napravio obimna istraživanja, kazao je da mobilna policija tamo služi kao privatna armija koju najme kompanije za eksploataciju šuma. Njeni pripadnici prebijaju seljake, zatvaraju ih u kontejnere za robu, tuku štapovima i kaiševima od ventilatora, da se ne bi protivili seči, a troškove im plaćaju te kompanije.

azilanata u ovu ostvrsku državu. Po rečima Džejmsa Sipuana (65) njegov sin Rejmond bio je pijan i na glavnoj tržnici psovao je pred tim policajcima, da bi ga oni naočigled stotina užasnutih meštana pretukli.


Otac je izjavio da je Rejmond kasnije tog dana napustio policijsku stanicu i da je bio na tržnici, kada su ga policajci ugledali i ponovo ga prebili, ovog puta na smrt. Paravojnicima su takođe data na raspolaganje i tri iznajmljena tojotina džipa. Računa se da troškovi korišćenja tih vozila iznose oko 200.000 dolara, a račun, prema agentu rentakara, plaća Australijsko ministarstvo za doseljavanje, dakle, od novca australijskih poreskih obveznika.


Ministarstvo nije demantovalo isplate. Navelo je da je ove godine izdvojeno 558.821 dolara za pokriće troškova koji su u vezi sa privremenim centrom.


Naziv jedinice postao je simbol za policijsku brutalnost na Papuji Novoj Gvineji i mnoge od njenih operacija zvanično su osudile najveće međunarodne organizacije za ljudska prava.


Mobilna patrola nalazi se na Manus ajlendu od decembra.
- Takvo ponašanje, kao ubistvo mog sina, jeste varvarsko. Mobilna patrola ne treba da bude na ostrvu - kaže otac ubijenog mladića.

Preventiva za sukobe sa zemljoposednicima

 

Predstavnik ministarstva kazao je da su policijske operacije o kojima govori "Ferfaks" "stvar vlade PNG i njenih organa za zaštitu zakona".
Prisustvo paramilitarne jedinice na ostrvu sugeriše da i PNG i australijski zvaničnici strahuju da može doći do ozbiljnog sukoba sa lokalnim vlasnicima zemlje, koji su već pretili protestima ukoliko i oni ne dobiju svoj deo od projekata centar za pritvor azilanata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online