Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.08.2013.
19:36
Beta A

Dobrovoljci pojeli hamburger iz laboratorije

Prvi hamburger napravljen u laboratoriji od matičnih ćelija krave ima teksturu mesa, ali ne i ukus pravog hamburgera, kažu dobrovoljci koji su danas prvi probali taj proizvod.

Prženje hamburgera od 250.000 evra, nastalog u laboratoriji
 

Hamburger iz laboratorije finansirao je jedan od osnivača Gugla, Sergej Brin koji je u video izjavi emitovanoj tokom "degustacije hamburgera" rekao da je za to dao 250.000 evra jer je - zabrinut za životinje.

Dvoje dobrovoljaca koji su učestvovali u predstavljanju i pripremi prvog "hamburgera" iz laboratorije, ocenili su da je "meso" slično hamburgeru, ali su očekivali da će ukus biti bogatiji.

"Rekla bih da je sličan mesu. Nedostaju mi so i biber", rekla je austrijska nutricionistkinja Hani Rojcler kada je probala hamburger.

"Nedostaje masnoća, ali zalogaj je istog ukusa kao uobičajen hamburger", rekao je drugi volonter, američki novinar Džoš Šonvald, dodavši da je retko jeo hamburger kao sada, na probi – bez kečapa, luka ili slanine.

Ekipi holandskih naučnika s Univerziteta u Mastrihtu, na čelu s profesorom Markom Postom, trebalo je šest nedelja da u laboratriji odgaje prvi "hamburger". Bio je težak 142 grama, a koštao je 250.000 evra. U "meso" su dodati prezle, so, jaja u prahu i šafran.

Post je rekao da se nada da će pravljenje mesa u laboratorijama jednog dana pomoći u borbi protiv nestašice hrane i klimatskih promena. Njihov cilj je da novi proizvod ima isti izgled i ukus kao hamburger i da onome ko ga bude jeo daje isti osećaj.

Stig Omolt, direktor za biotehnologiju na norveškom Univerzitetu za životne nauke, kaže da je ukus najmanji problem, pošto veći broj matičnih ćelija može da se pretvori u ćelije masti koje i pravom mesu daju ukus.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) procenjuje da će se potrošnja mesa u svetu udvostručiti do 2050. godine. Površina zemljišta na kojem se gaje životinje od kojih se proizvodi meso, čini oko 70 odsto ukupne površine poljoprivrednog zemljišta.

Proizvodnju "hamburgera" u laboratoriji podržala je i grupa za zaštitu životinja PETA.

Istraživanje takve "proizvodnje mesa" počelo je 2006. godine, a u prodavnicama se sigurno neće naći bar još 10 do 20 godina. Ista tehnologija bi mogla da se koristi za proizvodnju "piletine", "ribe" ili "jagnjetine".

Ponedeljak 05.08.2013. 20:14
'Bli vas hamburgeri, hranite se zdravije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online