Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.08.2013.
02:22
Vesti A

O'Farel otpustio Pirsa

Iako je samo tri dana ranije poručio medijima koji su pisali o negativnostima njegovog ministra finansija "da iznesu vlastima ako imaju dokaza", premijer NSW Bari O'Farel ove nedelje dao je otkaz Gregu Pirsu. Razlog: neprijavljen sukob interesa u vezi sa imenovanjem u upravni odbor Sidnej votera.

Zaposlio ženinog šefa: Greg Pirs

Gospodin Pirs imenovao je Ričarda Fišera glavnog savetnika u Univerzitetu Sidnej, u upravu Sidnej votera 2011. godine. Međutim, premijer kaže da je gospodin Pirs propustio da njemu ili kabinetu prijavi da je Pirsova žena, Šona Džeret za Fišera radila kao sekretar na Univerzitetu, ovaj joj dakle bio bos.


Gospodin O'Farel kaže da je ovo "očit prekršaj" ministarskog kodeksa ponašanja i

Dva meseca na putovanjima

 

Međutim, ovih dana je "Dejli telegraf" tvrdio da je gospodin Pirs od svoje dve godine na čelu ministarstva dva meseca proveo na 39 putovanja, uključujući 56 noćenja koja su ukupno koštala 22.000 dolara. Ovo uključuje 18 vikenda, više njih sa njegovom ženom. Putovanja su uključivala i noćenja, od čega13 puta Vulongong, iako je on svega sat i po daleko od Sidneja, a pet puta u Melburn, na događaje kao što su Melburn kup (konjske trke), Open (tenis) i veliko finale fudbalske lige.
Na to je premijer rekao da nema dokaza da je Pirs prekršio pravila o putovanjima i da svako od njih ima pravo da putuje.
"Dejli telegraf" je izneo i dokaze: sve do jednog putovanja Grega Pirsa, sa sve imenima mesta, hotela i cenama.

gospodina Pirsa skinuo s funkcije.


- Ovo je dan za koji nisam želeo da se dogodi. Niko nikad ne želi da izgubi člana svog tima. Ali je ovo još jedno podsećanje na potrebu da s u vladi obezbede najbolji i najviši mogući standardi.


Bivši ministar finansija bio je pod povećanim pritiskom ove godine otkako je optužen da je bio pijan u Parlamentu, kao i da je naplaćivao putne troškove na koje nije imao pravo. Uzeo je mesec dana odsustva zbog stresa kada je vladina istraga utvrdila prekršaj s putnim troškovima.

Istraga je našla da se radi o ličnoj koristi od svega 200 dolara, a Pirs je priznao da je napravio grešku.


Premijer ga je tada poštedeo, rekavši da je već dovoljno pretrpeo i da je napravio "mali prekršaj".


Upitan da li je radno mesto gospodina Pirsa sigurno, premijer je rekao: "Jeste".
Otkaz Gregu Pirsu usledio je dan nakon što su u Sidneju saopšteni predlozi o pokretanju krivičnog postupka protiv dvojice bivših ministara laburističke vlade, poražene na prošlim izborima od liberala Barija O'Farela.

ROBERTSON: Ministre, nema šta da se krije!

 

Grega Pirsa inače povezuju i sa velikim poskupljenjem osiguranja trećih lica (zeleni karton) i dovode tu odluku u vezu sa njegovim poznanstvom sa Majklom Fotiosom, lobistom osiguravajućih kompanija.


Lider opozicije Džon Robertson ocenio je u toj polemici da "između Grega Pirsa i izlaznih vrata ima jedna jedina prepreka, a to je da Greg Pirs saveznik Majkla Fotiosa". Robertson je optužio premijera da ima "tajne sastanke noću" sa Fotiosom.


- Mi znamo za premijerov raniji sastanak s Fotiosom, malo pre nego što je Greg Pirs od premijera dobio odsustvo mesec dana zbog stresa.


Robertson je kazao da, ako su putovanja gospodina Pirsa bila u vezi s poslom, on treba da ih objasni.


- Kakve je sastanke imao u subotu, kakve u nedelju. Nema ništa da se sakrije, ministre, samo otvori dnevnik.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online