Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.03.2010.
07:48 >> 08:46h
Blic.rs A

Srpski konzul u Čileu jedva spasao sina

Posle zemljotresa koji je u subotu pogodio Čile u gradu Konsepsion uvedena je vojna uprava jer je u njemu zavladao haos, rekao je za "BLic“ Damir Solor, počasni konzul Srbije u Čileu. Prema dosadašnjim informacijama, u najrazorenijim gradovima Konsepsionu i Konstitusionu nije bilo naših građana, osim Davida, sina srpskog konzula, koji je pred naletom cunamija spašen zahvaljujući pribranoj reakciji njegova majke, Čileanke.

David je evakuisan sa Solorovom suprugom Karlom policijskim helikopterom iz Konstitusiona. Solor je svojim očima, kada je krenuo u evakuaciju sina i supruge, video da su visoki talasi uzrokovani zemljotresom u toj oblasti odneli sve pred sobom. Od kuća nije ostalo ništa, ali je najveći deo stanovništva uspeo da pobegne i potraži spas u brdima.

Stanovnik Konsepsiona zagledan u most koji je prodrmao zemljotre, a zatim odneo cunami. Most se polomio na delove i srušio kao domine

"Katastrofalan zemljotres porušio je sve u Konstitusionu. Počelo je iznenada. Zemlja se odvajala. Pred nama su se otvarali i zatvarali procepi u njoj. Dok sam trčala kroz kuću sa sinom, zidovi su se obrušavali oko nas. Jezivo“, rekla je Solorova supruga Karla.

I Solorov sin David o zemljotresu govori kao o danu kada se "zemlja otvorila“.

"Spavao sam. Probudilo me je pomeranje kreveta tamo-vamo, svugde po sobi. Stvari su letele unaokolo. Mama je dotrčala, izašli smo i popeli se na brdo trčeći nekoliko kilometara. Videli smo sa brda da od kuće nema ništa. Brodovi i more su prešli preko nje i sve se polomilo“, prepričava desetogodišnji David.

Solorova supruga, koja je Čileanka, iz iskustva je znala da posle potresa sledi cunami i da mora hitno da se beži. Ona svedoči da se od prvog potresa u narednih 20 do 40 minuta more povlačilo ka pučini kilometar unazad, da bi se u obliku cunamija vratilo posle 40 minuta. "Bio je to talas koji mi je delovao da je visok 20 metara, a naneo je vodu i do pet kilometara u obalskom pojasu“, rekal je Klara Solor za "Blic".

Stambeni blok koji se nakrivio kaotoranj u Pizi

"Kada smo poletali helikopterom kojim sam došao po njih uz pomoć policije, mrtvačnica je već bila puna. Vojska svuda unaokolo pokušava da spase preživele. Na stadionu leševi. Pitanje je koliko je more odnelo žrtava“, rekao je srpski konzul.

On objašnjava da je posle prvog potresa jačine 8,8 stepeni Rihterove skale usledila serija zemljotresa jačine od oko šest do sedam stepeni po Rihteru, da zemlja još podrhtava u toj zoni i da su u nedelju usledila još dva jaka potresa. Prema Solorovim rečima telefonske veze još su u prekidu i da je čak i uz pomoć policije teško doći do novih podataka o državljanima Srbije. U prestonici Santjagu živi oko 100 Srba i za njih je utvrđeno da su svi živi i zdravi, dok o našim državljanima u priobalnom pojasu Čilea nema potpunih podataka.

"Sve dok sa svima ne stupim u kontakt, ne možemo biti potpuno sigurni“, kaže Solor. On je pozvao sve građane Srbije koji imaju bilo kakve informacije o našim državljanima u Čileu da mu se obrate putem mejla: consuladoserbia@yahoo.com

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online