Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.03.2010.
04:27
Tanjug A

Sve veći broj beskućnika dane provodi u bibliotekama

Ekonomska kriza još je povećala broj nesrećnika koji su ostali bez kuća, pa dane provode u javnim bibliotekama širom Amerike, koje su im postale jedino utočište od hladnoće i problema preko dana.

Svakoga dana kada biblioteka počne da radi Džon Benks čeka da uđe unutra, pronađe zgodno mesto i ostane do zatvaranja, kada se invalidskim kolicima odveze do autobuskog terminala gde provodi noći.

Poput mnogih beskućnika koji vreme provode u bibliotekama, sve što Benks želi je čisto, bezbedno mesto na kome može na miru da sedi. On ne želi ni sa kim da razgovara, onda kada mu je pomoć neophodna odlazi kod socijalnog radnika koga je angažovala biblioteka. Glavna biblioteka u San Francisku, u kojoj svakoga dana boravi na stotine beskućnika prva je u SAD zaposlila socijalnog radnika.

Utočište mnogi nađu u biblioteci: Beskućnik

Drugi američki gradovi se odlučuju da na druge načine izađu na kraj sa beskućnicima koji lavaboe u toaletu kotiste za pranje, a vecee za drogiranje.
U Filadelfiji i San Francisku, pojedine biblioteke zapošljavaju neke od beskućnika kao čuvare toaleta, koji upućuju druge beskućnike u prihvatne centre ili crkve gde mogu da se okupaju.

U Portlandu, biblioteka je uvela kaznene mere za beskućnike koji tu provode vreme - u slučaju da se pobiju tri godine im je zabranjen pristup. U situaciji kada svuda u svetu vlada ekonomska kriza, biblioteke su postale utočišta za one koji su izbačeni odasvud i od kojih su svi digli ruke.

Kamila Alajar, predsednica Američke asocijacije biblioteka, izjavila je za Asošieted pres da bibliotke već duže vreme predstavljaju sklonište za beskućnike, ali i ljude sa mentalnim oboljenjima i one koji nemaju šta da pojedu tokom dana.

"Javne biblioteke se trude da najbolje što mogu usluže svoje korisnike i ljude koji se godinama tu nalaze, ali ne koriste usluge biblioteka", istakla je ona.

"Nadam se da će angažovanje socijalnog radnika u biblioteci u San Francisku postati primer za druge, jer su ti ljudi obučeni kako da pomognu beskućnicima koji imaju pravo da kao i svi ostali koriste javne biblioteke", dodala je ona.

Pojedine biblioteke angažuju psihijatre koji obučavaju osoblje o načinu komunikacije sa beskućnicima koji boluju od mentalnih oboljenja ili su narkomanski zavisnici.

Benks (40) koji ne može ni da se seti od kada živi na ulici, ponekad uzme koju knjigu ili časopis jer ne čita loše i zna da mu zaposleni neće praviti problem zbog toga.

Kako kaže, možda će jednog dana zatražiti pomoć socijalnog radnika, jer nakupilo mu se prljavog veša, pa bi on možda mogao da mu pomogne da to reši.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online