Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.02.2010.
20:41
RTS A

Iran: Ne pravimo atomsku bombu!

Verski vođa Irana ajatolah Ali Hamenei tvrdi da nuklearni program njegove zemlje ima miroljubive ciljeve. Istovremeno, Iran upozorava da poseduje rakete koje mogu pogoditi svakog neprijatelja zemlje.

Hamenei i iranski vojni zvaničnici

Iranski nuklearni program ima miroljubive ciljeve i teži da obezbedi samodovoljnost Irana, izjavio je u Teheranu iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamenei.
 

"Islamska republika ima vremena i ponovaljam da teži obezbeđivanju nuklearne energije, kako bi je koristila u mirnodopske svrhe, uključujući i stvaranje energije", rekao je Hamenei na sastanku sa zvaničnicima iz ministarstva spoljnih poslova i diplomatama, javio je Rojters, pozivajući se na državnu iransku agenciju IRNA.

"Iran je, uprkos svim pritiscima, napravio veliki napredak u nuklearnoj tehnologiji i tako će i nastaviti", rekao je Hamenei.

Iranski vrhovni lider optužio je SAD i njima bliske države da stoje iza tvrdnji Međunarodne agencije za atomsku energiju o tome da Iran, možda, pravi nuklearnu bombu.

"Neki izveštaji i postupci IAEA pokazuju da toj međunarodnoj agenciji nedostaje nezavisnost", rekao je Hamenei i dodao da na "IAEA ne bi trebalo da utiču SAD i neke zemlje zato što jednostrano delovanje podriva poverenje u tu agenciju i Ujedinjene nacije".

Iranski nuklearni program biće tema sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju sledeće sedmice u Beču.

Zapad optužuje Iran

Zapadne zemlje, koje optužuju Iran da razvija svoj nukelarni program zbog proizvodnje atomskog oružja, vode pregovore o pooštravanju sankcija toj zemlji na nivou Saveta bezbednosti UN.

Iran je ranije saopštio da planira da izgradi dva postrojenja za obogaćivanje uranijuma u planinama kako bi ih zaštitio od mogućeg napada.

Zamenik komandanta elitne Revolucionarne garde Hosein Salami je upozorio da bi Iran, koji leži na oko 50 odsto svetskih energetskih rezervi, mogao da prekine isporuku energenata Evropi i da može svojim raketama da pogodi svakog neprijatelja, gde god se on nalazio.

"Zbog Irana, ukoliko to odluči, Evropa bi morala zimu da provede u hladnoći", rekao je Salami na sastanku sa ratnim veteranima i dobrovoljcima u Kermanu.

Salami je dodao da iranske rakete sada mogu da pogode neprijatelje islamske republike, gde god se nalazili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online