Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.07.2013.
15:31
Beta A

Ruski opozicionar danas osuđen, sutra pušten jer mora na izbore

Ruski opozicionar Aleksej Navalni koji je juče osuđen na pet godina zatvora, danas je pušten iz pritvora na zahtev tužilaštva. Njemu je zabranjeno napuštanje Moskve.

Sudija je svoju odluku o oslobađanju obrazložio činjenicom da je Navalni registrovan kao kandidat na izborima za gradonačelnika Moskve u septembru, te da po Ustavu svi imaju ustavno pravo da učestvuju na izborima.

Eksperti u Rusiji ocenjuju da puštanje na slobodu Navalnog samo dan pošto mu je sud u Kirovu presudio pet godina zatvora zbog malverzacija, "jedinstven slučaj u ruskom sudskom sistemu".

Tužilac je juče tražio kaznu zatvora od šest godina zatvora i hapšenje odmah posle donošenja sudske odluke. Posle odluke suda da Navalni bude kažnjen sa pet godina zatvora i uhapšen, isti tužilac je podneo žalbu sa zahtevom da se kazna zatvora odloži sve dok sudska odluka ne stupi na snagu, ali da na snazi ostane zabrana napuštanja Moskve.

Tužilac je svoju žalbu, koju je viši sud prihvatio, obrazložio činjenicom da je Navalni kandidat na izborima i da po zakonskim propisima ima pravo da učestvuje u izborima.

Sam Navalni je kazao da je današnje zasedanje za njega bilo potpuno neočekivano. Prema njegovim rečima, kada su ga jutros probudili i rekli da mora ponovo u sud, najpre je pomislio da je "možda podignuta nova optužnica".

Njegov advokat Vadim Kobzev potvrdio je da je Navalni tek u sudu saznao za odluku tužilaštva da podnese žalbu i za velike akcije podrške u Moskvi. Taj korak je začudio i advokate i eksperte, a izvori bliski Kremlju i gradskoj skupštini navode da tako oštru sudsku odluku niko nije očekivao, navodi internet portal Njuzrukom.

Pojavile su se sumnje da je sve što se dešava oko Navalnog rezultat borbe u vlasti, pristalica sile, i pristalica metoda političkog manevrisanja, smatra glavni urednik nedeljnika Aleksandar Marozov.

On kaže da je predizborna kampanja sadašnjeg gradonačelnika Sergeja Sobjanina iz vladajuće Jedinstvene Rusije iskompromitovana i da je već propala bez obzira sto će sigurno pobediti.

S druge strane, moskovska štampa u komentarima ne isključuje da je današnja odluka suda pokušaj da se društvu pruži vreme da se umiri, posle sinoćnih protesta u centru Moskve kada je policija privela, a zatim pustila na slobodu više od 200 ljudi.

Šef predsedničkog Saveta za ljudska prava Mihail Fedotov smatra oslobađanje Navalnog pravilnom odlukom. On je najavio da će taj organ sprovesti ekspertizu celog sudskog procesa.

"Očigledno je da je učinjena sudska greška. Uhapsiti čoveka koji je do tog trenutka imao samo zabranu napuštanja Moskve, ne čekajući stupanje sudske presude na snagu, predstavlja pogrešnu odluku", kazao je Fedotov.

"Očigledno je da je odlučeno da se Navalni pusti na slobodu kako bi učestvovao na izborima. Ako je to tako, kako se može govoriti o odustvu politike u tom procesu?", piše Moskovski komsomoljec.

Advokat u predmetu Jukos, Robert Zinovjev izjavio je da je proces Navalnom pokazao zavisnost pravosudnih organa u Rusiji od "naloga odozgo". On takođe kaže da još nije čuo da sud dozvoli licima kojima je izrečena zatvorska kazna da ostanu na slobodi do stupanja presude na snagu.

Advokat Jevgenij Černousov takođe smatra da situacija sa Navalnim očigledno pokazuje koliko su sudski sistem i pravosudni organi nesamostalni. "Nema drugog objašnjenja osim da je stigla komanda odozgo", kazao je on.

POVEZANE VESTI

Petak 19.07.2013. 15:52
Ајде у затвор сине. Ниси смео да лоповишеш док је цар Путин на власти. Пази фору, Америка осуђује хапшење хахахаха...... Америка би да опозиција наклоњена њима узме власт па би и тамо мало да црпе гас и рудно богатство као широм света. Е успећете у томе, ал' кад на врби роди грожђе :) Гледајте амери и плачите :) ХАХХАХАХА Нема зезања са Владимиром !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online