Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.07.2013.
11:09
RTS A

Kineski leteći slamač nerava

Vojska Kine transportni avion pretvorila je u leteću radio i televizijsku stanicu, koja će se koristiti za psihološke operacije i propagandu. Osnovno cilj dejstva aviona jeste da izazove "nervni slom" neprijatelja, tako da bude poražen bez borbe.

"Gaođin 7" pokorava neprijatelje bez borbe
 

Državni mediji su javili da je avion I-8 prepravljen i da je u njega ugrađena oprema za emitovanje radio i TV programa. To je još jedan znak da kinesko vazduhoplovstvo počinje da dostiže američko u pogledu korišćenja savremenih tehnologija ratovanja, ocenjuje američki magazin Forin polisi.

Novi avion "gaođin 7" zadaće "neprijatelju nervni slom" svojim letom, ocenjuje kineski provladin list Global tajms. "Gaođin 7" će, kako navode kineski list, "sprečiti širenje neprijateljske propagande, uticati na moral neprijateljske vojske, posejati seme glasina i zbunjenosti i poslati celu neprijateljsku vojsku od običnih vojnika do zvaničnika u stanje nervnog sloma" - tako da kineska vojska pobedi bez borbe.

Ovakav opis dejstava ovog novog oružja, izazvao je veliki broj podrugljivih komentara na sajtu Global tajmsa. Međutim, takva dejstva, u vojnoj terminologiji poznata kao "psihološke operacije", imaju dugu istoriju, posebno u Vazduhoplovstvu SAD. Novi kineski avion sličan je američkom EC-130J "komando solo" koji nosi opremu za emitovanje televizijskog i radio programa, sa veoma jakim signalom.

Signal iz propagandnog aviona je toliko jak da dok se emituje potpuno ometa ostale radio i televizijske programe koji se emituju na podrčju gde avion dejstvuje - i tako u etar šalje samo poruku koju SAD izabere. Avione za širenje radio i TV propagande SAD koriste još od Vijetnamskog rata, a korišćeni su i tokom sukoba u Iraku i Kuvajtu 1991. godine. U operaciji "Pustinjska oluja" glavni zadatak aviona bio je emitovanje poruke iračkim vojnicima da se predaju.

Takođe, kako navodi američki magazin Forin polisi, ovi avioni su korišćeni i tokom bombardovanja Libije 2011. godine. Konkretna poruka koju su slali libijskoj mornarici bila je "ukoliko za cilj izabarete brodove NATO-a, bićete uništeni". Zanimljivo je da su avioni "komando solo" u Avganistanu emitovali i avganistansku pop muziku, koju lokalno stanovništvo godinama pod talibanskom vladavinom nije moglo da sluša.

U komentaru američkog magazina se navodi da ovakvi primeri baš i nisu korisni za ostvarivanju američkih ciljeva. Još jedan problem je, kako navode stručnjaci, i kako se meri efikasnost dejstva ovih aviona. Forin polisi zaključuje da sudeći po američkim iskustvu, kineski propagandni avion neće baš mnogo doprineti pobedi bez borbe.

POVEZANE VESTI

Petak 19.07.2013. 12:38
Ugasiš radio i televizor
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online