Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.07.2013.
18:54
Beta A

Snoudenu aerodrom Šeremetjevo postao kuća

Bivši američki obaveštajni savetnik Edvard Snouden, kome su tri latinoameričke zemlje izrazile spremnost da mu ponude azil, u nedelju je, kako izgleda, i dalje bio u tranzitnoj zoni moskovskog Aerodroma Šeremetjevo, gde je blokiran već 15 dana.

On nije viđen od odlaska 23. juna iz Hong Konga gde je izneo zapanjujuće otkriće o tajnom američkom programu za praćenje komunikacije u svetu, ali se oglasio u intervjuu, danas objavljenom u nemačkom listu "Špigl".

Ovako izgledaju uslovi u kojima je Snouden već dve nedelje

U tom intervjuu je rekao da zapadne zemlje - sada ogorčene špijunskom aktivnošću Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), u stvari sarađuju s tom američkom službom. Nekoliko zemalja Evrope je ove nedelje odbilo da odobri azil tom 30-godišnjem Amerikancu. Ali, tri latinoameričke - Bolivija, Venecuela i Nikaragva - su ovog vikenda izrazile spremnost da prime tog begunca koga su ruske vlasti pre 15 dana zadržale u tranzitnom prostoru aerodroma u Moskvi.

Sve te tri zemlje imaju zategnute političke odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iako su za sada one jedine opcije za Snoudena, on se o tome još nije oglasio. Ministar spoljnih poslova Venecuele Elia Haua je u subotu izjavio da njegova zemlja nije dobila Snoudenov zahtev za azil i da će sačekati do ponedeljka da vidi da li on hoće za Karakas.

Ako Snouden prihvati ponudu, rekao je ministar, treba "stupiti u kontakt sa Rusijom (i...) utvrditi stav ruske vlade o tom pitanju", i potom "utvrditi putanju" za Snoudenovo putovanje do Latinske Amerike. Ruske vlasti koje su poslednjih dana izrazile nestrpljenje, jer ih afera Snouden dovodi u sve neprijatniji položaj, od petka ćute.

Oko Snoudena je mnogo i druge neizvesnosti: Vašington mu je poništio pasoš, a ne zna se ni kako bi mogo stići do neke zemlje-domaćina, a da ga Amerikanci ne presretnu. On teoretski može da napusti tranzitnu zonu Šeremetjeva i ode na neki drugi moskvski aerodrom, kao što je Vnukovo koji korist i strani zvaničnici.

Za Snoduena je još nepovoljnije što ne postoji direktan let iz Moskve ni za jednu od tri zemlje koje bi mogle da mu ponude azil, te bi tako, teoretski, trebalo da putuje preko Havane, ali i Kuba ćuti.

Pored toga, postoji veliki rizik da bilo koja zemlja odbije dozvolu za prelet aviona kojim bi putovao Snouden što bi iskomplikovalo njegovo putovanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online