Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.07.2013.
11:19
telegraf.rs A

Amerikanci slučajno našli lek protiv side!

Tim američkih lekara presađivanjem koštane srži najverovatnije su kod dvojice muškaraca izlečio sidu! Iako postoji mogućnost povratka virusa, pacijenti nakon dve do četiri godine od presađivanja koštane srži nemaju nikakvih tragova HIV-a u organizmu, što donosi novu nadu u izlečenje od ove pošasti modernog doba.

Kod dvojice pacijenata kojima je presađena koštana srž nema ni naznaka tragova HIV virusa
 


Dvojica pacijenata koji su živeli s HIV virusom gotovo 30 godina, nakon transplantacije koštane srži već su četiri meseca bez lekova za HIV, a nemaju ni naznaka povratka virusa. Naučnici iz američke bolnice “Birgham” prestavili su svoje rezultate na konferenciji Međunarodnog društva za AIDS.


Oba pacijenta obolela su od limfoma, raka belih krvnih zrnaca i limfnih čvorova, što je zahtevalo presađivanje koštane srži. Nakon transplantacije, kod jednog pacijenta nisu otkrili tragove HIV virusa dve godine, a kod drugog čak četiri godine, što se smatra nepredviđenim “neželjenim dejstvima” ove transplantacije. Zapravo, reč je o fantastičnim rezultatima koje niko nije očekivao!


- Prerano je govoriti o leku za HIV, jer virus može da se vrati u bilo kojem trenutku. Ipak, ovo svakako predstavlja ogroman pomak u terapiji - izjavio je vođa naučnog tima, doktor Timoti Henrik za BBC.


On je objasnio i to da je veoma teško zauvek izbaciti virus HIV-a iz organizma, jer se on krije u ljudskom DNK-u i formira nedodirljive rezervoare u telu. Koštana srž je mesto gde se stvaraju nove ćelije krvi, pa se smatra glavnim poprištem za razmnožavanje virusa. Početkom godine, ova dva pacijenta skinuta su sa koktela lekova za suzbijanje HIV-a, a kako se pokazalo, oni danas nemaju nikakvih naznaka infekcije.


- Moguće je da se virus i dalje skriva u moždanom tkivu ili u negde u sistemu za varenje, a ako se vrati, to će samo predstavljati dokaz da je naučnicima potreban drugačiji pristup u lečenju ove opake bolesti, ali da ipak postoje nade u izlečenje - rekao je Henrik.


Berlinski pacijent Timoti Braun smatra se prvim čovekom na svetu izlečenim od AIDS-a, nakon što je primio koštanu srž muškarca čiji se organizam smatra otpornim na HIV. Slučajevi ova dva američka pacijenta liče na Braunov, a svakako daju naučnicima novo polazište u traženju leka za ovaj opasan virus.

POVEZANE VESTI

Petak 05.07.2013. 12:24
Ako je to tačno, cena će biti sitnica - 2 miliona dolara!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online