Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 22.06.2013.
20:08
Beta A

Moskva: Policija upala u NVO i pretukla aktiviste

Ruska policija izbacila je rano jutros lidera vodeće ruske organizacije za borbu za ljudska prava i nekoliko aktivista iz prostorija te organizacije u Moskvi.

Batine dobio i Ponomsrjov koji je ušao u osmu deceniju života
 

Lav Ponomarjov, koji vodi grupu Za ljudska prava, rekao je danas u ntervjuu za Radio Sloboda da ga je policija tukla po glavi i bubrezima kada je rano jutrs upala u prostorije.

"Šutirali su me i vukli po podu i zatim izbacili napolje", rekao je Ponomarjov (71), jedan od vodećih boraca za ljudska prava u Rusiji.

Oko 30 ljudi u crnim uniformama, po svemu sudeći pripadnici privatne bezbednosne službe, pojavili su se u petak u prostorijama ove nevladine organizacije zajedno sa policijom, i rekli da imaju naređenje od grada Moskve, vlasnika prostora, da izbace one koji su tu. Ponomarjev je rekao da nisu pokazali nikakav pravni dokument za to.

Intervencija je konačno sprovedena u zoru, a u prostorijama se tada nalazilo oko desetak aktivista te NVO, Ponomarjov, kao i lider opozicione partije Jabloko Sergej Mitrohin. Mitrohin, koji je takođe udaran tokom operacije, rekao je da su pripadnici Federalne bezbednosne službe (FSB) nadzirali operaciju i optužio vlasti da su naredili izabacivanje članova ove nevladine organizacije iz prostorija.

"Siguran sam da je naređenje izadato na najvišem nivou. Moskvoske gradske vlasti samo izvršavaju naređenje. Namerno su delovali grubo", dodao je Mitrohin.

Ponomarjov je rekao da već mesecima oko tih prostorija vodi spor s gradskim vlastima. Jedna zvaničnica gradskih vlasti rekla je da je zakup koju je ta nevladina organizacija imala za te prostorije istekao krajem januara. Ruski ombudsman za ljudska prava izjavio je da su članovi ove organizacije ilegalno izbačeni iz prostorija koje su njihovo vlasništvo u gradu.

Američka organizacija Fridom Haus osudila je "nasilni napad" na ovu nevladinu organizaciju i pozvala je međunarodnu zajednicu da pokaže čvrsto protivljenje takvim grubim merama. Ambasador SAD u Moskvi Majkl Mafol izrazio je zabrinutost. "Još jedan primer zastrašivanja civilnog sektora", napisao je Mafol na svom Tviter nalogu.

U proteklih nekoliko meseci izvršeni su upadi u stotine ruskih nevladinih organizacija od kada je prošle godine usvojen zakon kojim se one označavaju kao "strani agenti", ako se čak i delimično finansiraju iz inostranstva i ako se smatra da je njihova aktivnost "politička".

POVEZANE VESTI

Subota 22.06.2013. 20:10
Па то је дивна вест.
Subota 22.06.2013. 21:04
Удрите оне који раде против Русије.Удрите издајнике!!!
Nedelja 23.06.2013. 10:26
Znaci i Rusi imaju Biserko, Kandicku i sl. izdajice....Samo su pravovremeno urgirali.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online