Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 22.06.2013.
11:49
tportal.hr A

Karla del Ponte ne pristaje na američku verziju rata

Od početka razbuktavanja građanskog rata u Siriji, Sjedinjene Američke Države prete da će se vojno umešati na strani pobunjenika ako se pokaže i dokaže da režim Bašara al Asada koristi međunarodnim dogovorima zabranjeno hemijsko oružje. Dokaza za njegovo korišćenje sve je više, ali izvori se spore o tome ko zapravo u Siriji koristi hemijske otrove – režim čije svrgnuće podstiče SAD, a štiti ga Rusija ili pak pobunjenici u čije se redove ubacio i značajan broj islamskih ekstremista iz celog sveta. Istragu vodi Karla del Ponte.

Ko koristi hemijsko oružje u Siriji? Istragu vodi Karla del Ponte
 

Dosad su zabeležena najmanje četiri slučaja primene raketa koje sadrže nervni otrov sarin. Broj pobijenih procenjuje se na 100 do 150 ljudi. Slučajeve istražuje Karla del Ponte, bivša haška tužiteljka koja danas predvodi nezavisnu UN-ovu istragu o ratu u Siriji.

U razgovoru za Euronjuz, Del Ponte je priznala da nema jasan uvid u stanje na

Sirija: Amerika laže o hemijskom naoružanju

ratištu i da se za korišćenje sarina sumnjiče obe strane. Tražila je da se komisiji omogući potpuna istraga pre donošenja paušalnih zaključaka.

Na sugestiju novinarke da 'dokazi ipak idu više na štetu režima', del Ponte je odgovorila: 'Ne znam. Treba pričekati dok istraga ne prikupi konačne dokaze'.

Del Ponte je u maju već uzbunila javnost izjavama da postoje značajni dokazi po kojima su hemijsko oružje koristili pobunjenici koje podržavaju (prema brojnim napisima i naoružavaju) zapadne i neke sunitske islamske države (aktualni režim u Siriji je šijitski).

Upitana da li danas žali zbog svojih izjava, del Ponte je odgovorila:

Sirija: Pobunjenici dobili teško naoružanje

'Ne, apsolutno ne, i potvrđujem šta sam rekla. Da nemamo osnove sumnjati na pobunjenike, naravno da ne bih to rekla. Ali to što imamo nisu konačni dokazi. Istraga je u ranoj fazoj, pa pričekajmo da vidimo do čega će dovesti', poručila je del Ponte koja nastoji da dobije od velikih sila, uključujući i Rusiju, mogućnost da uopšte uđe na teritoriju Sirije i da njena ekipa neometano radi svoj posao.

POVEZANE VESTI

Subota 22.06.2013. 14:17
. . . . u aktuelnom kontekstu je manje vazno delovanje K. del Ponte u JU - tragediji, ali njene sumnje, ko je eventualno upotrebljavao SARIN ( otrovne gasove ) u tragicnom sirijskom konfliktu su apsolutno oporavdane i vredne ispitivanja, bez obzira na objektivnu cinjenicu, da li takvi poduhvati mogu da ubrzaju resenje tragedije Sirije i njenog naroda. . .
Nedelja 23.06.2013. 00:48
sve najgore ovoj KUYI i onima sto mi obrisashe komentar ...
Nedelja 23.06.2013. 12:00
'Kava Dev Ponte je kuva' Vojislav Šešelj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online