Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.06.2013.
19:07
telegraf.rs A

Kineske učenike teraju da pešače 1.000 kilometara!

Šu Ksingjang obrazovni i trening centar ili Hodajuća škola je netipična obrazovna ustanova koja upisuje problematičnu kinesku decu i tera ih da pešače do 1.000 kilometara duž zemlje kakao bi ih naučili disciplini i preuzimanju odgovornosti za svoja dela.

U kineskom društvu u kome nema mesta za neuspehe, razmažena deca, izbačena iz škole i problematična deca rizikuju da izgube trku za uspehom. Kako bi osigurali da do toga ne dođe, roditelji koji su ostali bez drugih opcija, upisuju svoju decu u Hodajuću školu, specijalni internat u kome su primorani da pešeče čitavog dana i uče se vojnoj disciplini.

Osnovana od strane bivšeg vojnog veterana Šu Ksingjanga, ova popravna ustanova je inspirisana velikim maršom Crvene armije 1930, i ima reputaciju centra koji nepopravljive delikvente pretvara u uzorne članove društva. Deca između osam i 18 godina, ovde često budu dovedena na silu i prepuštena surovom vojnom životu u nadi da će im promeniti život.

Uče dobrom ponašanju...

Sa kineskom politikom “jednog deteta” i rastućom državnom ekonomijom, mnoga gradska deca počinju sve da uzimaju zdravo za gotovo. Zasipani poklonima od roditelja izrastaju u male princeze i vladare koji gube interesovanje za školu, razvijaju loše manire i izrastaju u delikvente. S obzirom da u Kini nema mesta za “trule jabuke” Hodajuća škola pokušava da ih vrati na pravi put dok ne bude prekasno.

U ovoj brutalnoj pokretnoj školi, deca ne samo da su prinuđena da hodaju na desetine kilometara dnevno, već i da spavaju u kamionima, jedu svoje skromne obroke pokraj puta, peru svoju odeću na ruke i izvršavaju naređena kao poslušni vojnici.

''Hodajući i živeti u grupi znači naučiti da se oslobode lenjosti i sebičnosti'', objašnjava Ksingjang.

U borbi da svog buntovnog sina obrazuje, našao je inspiraciju za osnivanje ove škole i ubeđen je da hodanje na duge staze pomaže mladim regrutima na nauče više o sebi i drugima.

Cena programa je 2.000 jena odnosno 250 dolara mesečno, ali za mnoge roditelje to je dobra investicija jer deca počinju da uviđaju svoje greške i pogrešno ponašanje. Prema rečima jednog od instruktora, hodanje je najosnovniji trening, spušta ih i isteže ih do granica. Kada su umorni počinju da reaguju. Ozbiljan bol u nogama, žuljevi koji krvare i iscrpljenost, to zaista mogu da urade osobi. Zato, ako ste mislili da su kampovi za zapadnjačka derišta teška, razmislite još jednom.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 22:56
To treba primeniti i kod nas, a ne da čitamo kako se drogiraju, kradu testove i upisuju se u škole, posle uz pomoć bubica završavaju fakultete na ledinama i zapošljavaju se u javna preduzeća, još bi dodatni predmet trebao biti Gradnja puteva, ručno
Subota 22.06.2013. 06:52
Mnogo, mnogo bolje nego da ih zatvaraju u zatvore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online