Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.06.2013.
18:10
smedia.rs, index.hr A

Godinama je gradio tajnu vojsku, sada je sve spremno za "otvaranje pakla"

Nakon što je bivši agent CIA i Nacionalne sigurnosne agencije Edvard Snouden otkrio da američke obaveštajne službe nadziru komunikacije i internet, svetlo reflektora palo je na najmoćniju figuru iza NSA, generala Kita Aleksandera.

Foto: Ilustracija
 

U opširnom članku koji je objavio Wired, a za koji je Kit Aleksander odbio da govori, navodi se da je ovaj general u poslednjih osam godina stvorio obaveštajno carstvo na tvrdnji da je ranjivost SAD-a prema sajber napadima takva da zahteva da obaveštane službe dobiju veća ovlašćenja.

"Nikada niko u američkom obaveštajnom sistemu nije imao toliku moć, broj ljudi pod komandom, širinu vladavine, dužinu te vladavine i dubinu tajnovitosti", navodi autor članka.
 

Virusi koji nanose štetu i uzimaju živote

Aleksanderovi obaveštajci godinama su razvijali ubojiti virus koji je sposoban da napravi fizičku štetu napadnutim ciljevima. Reč je o virusu Stuxnet, koji je otkriven 2010. godine, a koji je 2006. godine 'pušten' na iranske nuklearne pogone u Natanzu. Taj je virus uništio na hiljsde centrifuga za obogaćivanje nuklearnog materijala. U 2012-toj virus je pušten na Saudi Aramco, saudijsku državnu naftnu kompaniju, gde je napao 30.000 kompjutera i obrisao tri četvrtine svih pohranjenih podataka, ostavivši na njihovom mestu sliku zapaljene američke zastave. Nekoliko dana kasnije pogođen je RasGas, katarska kompanija koja izvlači plin. Stručnjaci su za napade okrivili Iran, ali su iranske diplomate odbile takve optužbe. Usledili su potom i napadi na najveće američke finansijske kuće.

Ilegalno prisluškivao, lagao Kongres... i dobijao odlikovanja

Sve je počelo 2001. godine kad je Aleksander kao general komandovao INSCOM-om, vojnom obaveštajnom službom koja broji oko 10.700 špijuna.

Nakon napada na njujorške blizance 2001, služba počinje s ilegalnim nadzorom svih komunikacija, u čemu joj pomažu telekomunikacijske kompanije kojima je Kongres retroaktivno dao imunitet zbog ilegalnog prisluškivanja.

Godine 2003. tadašnji ministar obrane Donald Rumsfeld imenuje Aleksandera na najvišu poziciju u vojnom obaveštajnom sektoru, a dve godine kasnije postaje direktor NSA.

Tamo nastavlja program ilegalnog nadzora nad komunikacijama, istovremeno lažući Kongres.

Do 2010. godine, Aleksander je pod komandu dobio i novoosnovanu cyber komandu USCYBERCOM, koja broji 14.000 zaposlenih.

Danas 61-godišnji Aleksander odlazi u penziju 2014. godine, a njegovo nasleđe će biti oružje koje može da izazove "cyber Pearl Harbor", kako je u jednom intervjuu o opasnostima digitalnog rata kazao bivši šef CIA-e Leon Paneta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.06.2013. 21:52
Eto Hollywood novi film !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online