Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 16.06.2013.
09:45
Srna A

Traženi SS oficir viđen na crkvenom izletu

Nekadašnji pripadnik SS divizije u Ukrajini Mihael Karkoč (94) uočen je na fotografijama sa nedavnog izleta svoje crkve u Minesoti u SAD.

Za Karkoča, čiji je ratni angažman nedavno razotkrila novinska agencija "Asošijeted pres", tvrdi se da je sa svojom jedinicom spaljivao sela puna žena i dece.Karkoč živi u Mineapolisu i radio je za jednu tamošnju građevinsku kompaniju, a prilikom useljenja 1949. američkim imigracionim vlastima je prećutao svoju vojnu službu tokom Drugog svetskog rata, odnosno tvrdio je da uopšte nije služio vojsku, prenose beogradski mediji.

Kuća u kojoj stanuje Mihail Karkoč

Na taj način ovaj čovjek, koji se nalazio na čelu čete odgovorne za spaljivanje čitavih sela i masovno ubijanje civila, sebi je obezbedio miran i dug život u jednom od tipičnih američkih predgrađa.

Karkočev prijatelj i komšija Gordon Gnasdoski šokiran je ovim otkrićem, jer ga prijatelji i poznanici znaju kao "dobrog čoveka, dobrog komšiju i dobrog člana crkvene opštine" Ukrajinske pravoslavne crkve Svetog Đorđa u Mineapolisu.

Karkočev sin izjavio je za američke medije da njegov otac nije nacista, i da se radi zapravo o neosnovanim optužbama.

Karkočeva jedinica jedna je od vojnih formacija sa crne liste, čijim pripadnicima uopšte nije dozvoljen ulazak u SAD. Njeni pripadnici počinili su mnoge dokumentovane zločine u Ukrajini i učestvovala u krvavom gušenju poljskog ustanka protiv Nemaca 1944. godine.

Jedan od Karkočevih ljudi, Vasilij Malaženski, 1944. ispričao je sovjetskim istražiocima da im je bilo naređeno da likividiraju sve stanovnike sela Članijov u znak odmazde za ubistvo jednog od oficira SS odreda, a sličnih svedočanstava ima još.

Penzioner Stiven Anker, koji je u slobodno vreme istraživao nacističke zločine, naišao je na Karkoča tražeći pripadnike Galicijske SS divizije koji su emigrirali u Britaniju. O tome je obavestio AP, a internet pretraga je dala Karkočevu adresu u Minesoti.

Efraim Zurof, lovac na naciste Centra Simon Vizental u Jerusalimu, očekuje da će dokazi koji pokazuju da je Karkoč lagao američku imigracionu službu i da je njegova jedinica činila masovna zlodela biti dovoljni za izručenje u Nemačku ili Poljsku, gde može da mu se sudi prema principu komandne odgovornosti.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.06.2013. 11:29
Fashisti koji su se dochepali USA ili neke druge NATO zemlje su bili zasticeni od strane tajnih sluzbi tih drzava jer su mnoge koristili kao svoju agenturu koja je spijunirala svoje sunarodnike ili na neki drugi nacin bila upotrebljena od strane ovih tajnih sluzbi.Cuvali su ih za slucaj rata sa njihovim zemljama kako bi ih ponovo koristili kao petu kolonu.Usa i svaka drzava koja nehapsi fashiste treba da bude kaznjena za prikrivanje ratnih zlochinaca I pomaganjem istih. Gdje su sada nevladine organizacije da traze odgovornost od USA ? Gdje Amnesti Internationa? Sve te NON Government Agenices su samo NATO agenti koji svoju slugansku NATO potchinjenost dokazuju svojim necinjenjem I sutnjom.
Nedelja 16.06.2013. 16:48
Испада и смешно да га хапсе у држави која ни сама не зна колико је земаља и народа уништила (и дан данас уништава!) а њене вође (Буш,Клинтон,В.Кларк.Олбрајтова...!),које нису ништа мање зла починиле од Хитлерових војника,некажњено живе и уживају свој живот!?Шта се све и како рађа у Србији,посебно на КиМ,и када ће осиромашени уранијум престати узимати животе?Отровани смо од САД-а наредних неколико хиљада година!? Колико ветерана Вијетнамског рата безбрижно живи у САД-у а генерације и генерације деце у Вијетнаму,Индокини... се рађају са трајним оштечењима (без наде за опоравак!) због употребе разних хемијских супстанци у војне сврхе?Сваког злочинца треба осудити,али СВАКОГ,А НЕ ПОНЕКЕ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online