Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 16.06.2013.
05:33
radiosarajevo.ba A

Sirijskim pobunjenicima oružje iz SFRJ?

Sirijske pobunjenike u skladištima u Turskoj čeka isporuka oružja iz bivše Jugoslavije, a njihovo dodatno naoružavanje moglo bi da preokrene odnos snaga u toj zemlji, ocenio je dopisnik britanskog lista Telegraf u svom autorskom tekstu, javlja agencija Fena.

Amerikanci otvoreno stali na stranu pobunjenika
 

"Početkom godine, pobunjenici su dobili seriju isporuka oružja iz bivše Jugoslavije, uključujući protiv-tenkovske rakete", piše novinar britanskog lista i dodaje da, kako navode zvaničnici, takvog oružja ima još mnogo, da su ga platile zemlje Persijskog zaliva, i da se nalazi u skladištima u Turskoj, čekajući na znak SAD-a da bude isporučeno pobunjenicima.

Novinar Telegrafa, opisujući razvoj situacije u Siriji, zaključuje i da bi priliv dodatnog oružja mogao da preokrene ravnotežu, s obzirom na to da "pobunjenici nisu u tako beznadežnom položaju". On, takođe smatra da američki predsednik Barak Obama rukovodi ratom u Siriji "iz senke" i da zbog toga "ne vidi kuda ide".

"Neke ratove birate sami, a neki ratovi biraju vas. Ima li bolje ilustracije ove stare mudrosti od laganog uvlačenja predsednika Obame u rat u Siriji?", ocenio je dopisnik Telegrafa.

Barak Obama
 

"Čovek koji se u predizbornoj kampanji protivio ratu u Iraku, čiji je cilj bio okončanje rata u Avganistanu, koji je sve svoje savetnike, jednog po jednog, zaustavljao kada su tražili akciju protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, bio je prinuđen na situaciju iz koje nema izlaza", dodaje on.

Vesti da će SAD snabdevati oružjem sirijske pobunjenike koji se bore protiv režima dolaze iz anonimnih izvora, u njima se pominju samo vojni transport i oprema za komunikaciju. Uvođenje zone zabrane letenja je moguće, ali samo moguće, što takođe navode anonimni izvori - piše dopisnik londonskog lista. Novinar Telegrafa zaključuje i da "u svakom slučaju, Amerika sada ne može da se izvuče".

Od opstanka pobunjenika, kako navodi, zavisi njena "reputacija kao 'imperije' i ona mora da učini sve da to sačuva".

"Ovde se postavlja pitanje koliko su politički saveznici Sirije - Iran i Rusija, spremni da se zalažu za Asadovu pobedu. Za Obamu opasnost predstavlja i to što bi Iran i Rusija bili srećni da vide kako Amerika tone do guše, kako se bruka zbog sve bližeg savezništva s džihadistima, koje navodno smatra neprijateljima. Takvo je asimetrično ratovanje", zaključuje on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.06.2013. 05:53
Ух!Технолошки веома "напредно"оружје.
Nedelja 16.06.2013. 08:40
Dobro jutro...svetski moćnici opet na delu...ubijaju još jedan narod.
Nedelja 16.06.2013. 11:02
Ми ћемо коначно морати схватити да те сотоне белосветске које беспоштедно уништавају историју света и прастаре народе немају ништа заједничко са људским бићима. То су потомци оних АМЕРЛОКА који су живели у пећинама, уводили младе свет, гојили и са њима се хранили.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online