Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 15.06.2013.
15:38
Beta A

Demonstranti u Turskoj: Nastavljamo otpor protiv vlasti

Demonstranti koji se nalaze u parku Gezi u Istanbulu, zbog čega je počeo masovni protest u Turskoj, izjavili su danas da će nastaviti protest započet pre dve nedelje.

Demonstranti ne odustaju od protesta
 

Demonstranti se već dve nedelje pored trga Taksim u Istanbulu, nalaze i u čuvenom parku Gezi, gde premijer Redžep Tajip Erdogan želi da izgradi komercijalni centar. To je pokrenulo talas uličnih protesta, prvenstveno u Istanbulu, a potom, posle grube policijske akcije, pretvorio se u tekuće antivladine proteste i u drugim gradovima.

Demonstranti optužuju konzervativnu vladu, koja je na vlasti od 2002. godine, da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

"Nastavljamo otpor protiv svake nepravde u zemlji... Ovo je samo početak, naša bitka se nastavlja", saopštila je protestna organizacija Solidarnost Taksimu.

"Sada smo još jači i organizovaniji nego pre dve nedelje", kada je mala grupa ekologa došla da kampuje u parku Gezi, dodaje se u saopštenju.

Kampovanje u parku Gezi
 

Okupljeni u parku Gezi traže i oslobađanje privedenih demonstranata. Od početka protesta poginule su četiri osobe, a više od 7.500 ih je povređeno u sukobima s policijom. Demonstranti smatraju da je partija na vlasti od 2002. godine, Partija za pravdu i razvoju "izgubila svoj legitimitet pred narodom i u svetu, jer želi da podeli i provocira otpor na trgu Taksim, dodaje se u saopštenju.

Erdogan je obećao u četvrtak da će obustaviti planiranu gradnju tržnog centra u parku Gezi dok sud ne donese odluku o njenoj legalnosti ili eventualnom referendumu o tom pitanju.

POVEZANE VESTI

Subota 15.06.2013. 18:24
Tako je do istrebljenja. Šta se čeka? Treba ih samo dobro naoružati.
Subota 15.06.2013. 17:18
Sta se bune ovi turkovi? Jel oni znaju da je turkovija muslimanaska zemlja? A jasno je da islam I ljudska prava I ljudske slobode nikako neidu zajedno. Uslov za promjenu u turkoviji je promjena drzavne religije to jest odustajanje od nazadnog, radikalnog islama kao osnove turkovijskog drusveno politickog sistema. Tamo gdje je islam u vecini sekularizam moze samo na papiru da postoji a u praksi nikada. Ako hoce promjene onda on emoraju biti sustinske I da krenu od samo osnove ili temelja na kojima pociva turovijsi DPS drustveno politicki sistem. Bezveze ginu jer I da uspiju I ostvare ciljeve demonstracija promjene ce biti beznaajne I jako kratkog vijeka trajanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online