Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.06.2013.
02:22
Vesti A

Oziji peru ruke od Asanža

Australijska vlada pere ruke od Džulijena Asanža, u vreme kada tužioci u SAD, na suđenju vojniku Bredliju Maningu, otvoreno ciljaju na izdavača "Vikiliksa" kao zaverenika angažovanog u špijunaži.

Ministar inostranih poslova Bob Kar izjavio je pred senatskim komitetom prošle nedelje da Vlada neće više zastupati Asanža prema Americi, zato što njegov slučaj "ne pogađa australijske interese".Izjava senatora Kara da neće preterivati sa konzularnim uslugama za Asanža, dolazi pošto su američki vojni tužioci ostavili malo sumnje u to da oni šefa "Vikiliksa" ne vide kao novinara koji koristi svoje izvore, već kao zaverenika pri krađi poverljivih informacija.

Džulijan Asanž


Tužioci su u uvodnim rečima na suđenju vojniku Maningu više puta prošle nedelje optuživali Asanža da je direktno podsticao i pomagao vojniku pri otkrivanju

Nagrada za hrabrost

 

Joko Ono dodelila je u februaru u Njujorku svoju godišnju Nagradu za hrabrost Džulijanu Asanžu za njegov "hrabri iskorak" u "vraćanju onoga što pripada javnosti". Asanž je tražio da se novčani iznos od 25.000 pošalje "Vikiliks" partiji u Australiju. Međutim, u aprilu je iz biroa Joko Ono rečeno da je Benk of Amerika odbila da prosledi pare na taj račun.

 

Novac je zatim uplaćen putem Fondacije za slobodu štampe sa sedištem u Americi.


Predsednik Vikiliks partije Džon Šipton kaže da njihova stranka nema problema sa drugim finansijskim institucijama.

ogromne količine poverljivih materijala.


Amerika tvrdi da je Asanž sa Maningom skovao zaveru za krađu poverljivih informacija, uključujući davanje saveta vojniku kako da "anonimno nađe puteve pretraživanja baze tajnih podataka".


Kako saznaju mediji "Ferfaksa", jedna od najvećih banaka iz SAD sprečila je uplatu donacije političkoj partiji Asanža. Reč je o Benk of Amerika koja je blokirala transfer 25.000 dolara koje je osnivaču "Vikiliksa" poslala Joko Ono, supruga pokojnog "Bitlsa" Džona Lenona.


Vest o blokiranju novca za partiju "Vikiliks" stigla je u vreme kada je Ministarstvo inostranih poslova i trgovine obavestilo senatski komitet da "Vikiliks", sa posledicama po Asanža, nastavlja bude po istragom američkog Ministarstva pravosuđa.


Međutim, kada ga je senator Zelenih Skot Ladlam upitao da li će australijska vlada pokrenuti pitanje Asanžovog novinarskog prava na slobodu govora, a prema prvom amandmanu američkog ustava, senator Kar kazao je da "Australija neće biti brinuti pokretanjem njegovog slučaja."


- Ne, zašto bismo mi to radili - uzvratio je Bob Kar.


Upitan da li će Vlada ispitati da li traje istraga velike američke porote o Asanžu,

Diplomatski azil

 

Džulijen Asanž je predmet švedskog zahteva za izručenje zbog navodnog seksualnog krivičnog dela i nalazi se u diplomatskom azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu.

senator Kar je kazao da neće biti novih ispitivanja "jer to ne utiče na australijske interese".


- Nemam nameru da odvajam snage i za to. Bilo je dosta ulaganja snaga (ministarstva) u Asanžovom interesu. U konzularnom smislu, bilo je i previše.


Kar je zatim dodao:
 

- Kada te informacije izađu iz američkog sistema, tada se mogu posmatrati sa interesovanjem. Ovo nije u fokusu naše diplomatije. Zašto bi bilo - rekao je Kar.

 

KARIKATURA

 

Novinar: - Ne ispitujete tužioce jer "ne pogađa interese Australije"?
Bob Kar: - Recimo to jednostavnije: Ne ispitujemo Ameriku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online