Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 07.06.2013.
04:48
Vesti A

"Golf" opasan po život

Automobil "golf" koji je sve popularniji u Australiji, kao i među našim zemljacima koji su se poslednjih decenija doselili na Peti kontinent, dospeo je u medije zbog ozbiljne opasnosti po vozača i putnike.

Foto: Ilustracija
 

U svetu je povučen veliki broj ovih vozila jer se ispostavilo da "odjednom izgube na brzini", što se pokazalo tragičnim za 32-godišnju Melisu Rajan iz Viktorije. U Australiji, međutim, nije bilo povlačenja "golfova" na dopunski servis.

Kako su istražila izdanja "Ferfaksa", najmanje 15 ovdašnjih vlasnika "folksvagena" saopštilo je da su i oni iskusili nagli gubitak snage vozila za koji izgleda da je doveo do tragične smrti gospođe Rajan na friveju Monaš, 2011. Sada je "folskvagen", jedan od danas najpopularnijih proizvođača na tržištu automobila, pod pritiskom da reši problem svojih vozila, na način kako se to radi u inostranstvu.
 

O smrti gospođe Rajan upravo se vodi sudski istražni postupak. Ona je poginula kada je kamion sa dve prikolice udario pozadi u njen "golf". Vozač kamiona i porodica gospođe Rajan veruju da je njeno vozilo dramatično i neobjašnjivo usporilo trenutak pre udara.
 

Pošto je "Ferfaks" počeo da izveštava o istrazi, novinama se javilo 15 vlasnika "folksvagenovih" vozila koji su pričali o sopstvenim strahovima u momentima kada su njihova kola naglo izgubila snagu na autoputevima, a u jednom slučaju, i na železničkoj pruzi. Ovde nije bilo reči samo o "golfu", već i o "pasatu", "polu" i "eosu".
 

- Ne osećam se bezbedno vozeći takva kola. Strah me je - kazao je Džim Lim koji vozi "golf automatik" iz 2007. i koji je takođe naglo izgubio brzinu.
 

"Folksvagen" je promenio menjač na Limovom vozilu, ali problem nije otklonjen.
Drugi vozač, koji poseduje isti model, ali iz 2008, tvrdi da vožnja za nju predstavlja "neprekidan teror".
 

- Svetla se sama upale, auto odjednom "crkne" i ostaje ti samo da se moliš da te neko ne udari - kaže žena koja je želela da ostane anonimna.

"Ferfaks" takođe objavljuje da smrt gospođe Rajan ispituje i federalno Ministarstvo infrastrukture i transporta. Oni "blisko sarađuju" sa "Folksvagenom Australija", kazao je predstavnik za štampu Krejg Stoun.
 

Istražni sudija, čiji se zaključci očekuju krajem jula, ispitaće da li je smrt gospođe Rajan prouzrokovana njenom ili greškom vozača kamiona, kao i da li je reč o kvaru na vozilu ili kombinaciji različitih faktora. Njen automobil je sa manuelnim menjačem, dok je većina problema sa naglim gubljenjem brzine u inostranstvu utvrđena kod vozila sa automatskim menjačem.
 

Stručnjak-svedok za "folksvagen" Voren Čilvers kazao je u istrazi da podaci iz vozila pokazuju da nema dokaza koji bi upućivali na kvar.  Vozač kamiona, Ivan Mamford, insistira na tome da nikako nije video da se na vozilu gospođe Rajan pre same nesreće pale stop-svetla, ali da ih je ranije video da rade. "Ferfaks" upozorava da ne sugeriše kako je smrt gospođe Rajan povezana sa greškom na njenom vozilu.
 

U Japanu i Kini povučeno 491.000 vozila

 

"Folksvagen" je ove godine povukao 400.000 vozila u Kini i 91.000 u Japanu, zbog problema sa modernim automatskim menjačem (DSG). Problemi su povezani s naglim gubljenjem brzine. U SAD, "folksvagen" je 2009. sproveo program servisiranja u kojem su delovi menjača zamenjeni na oko 43.000 "folksvagena" i 10.300 "audija".
Kompanija međutim, ne odgovara na pozive o povlačenju kola u Australiji, mahom upućenih putem društvenih mreža ili u člancima o automobilima.


Izvršni potpredsednik "folksvagena" Ulrih Hakenberg kazao je ovog meseca da je povlačenje u Kini povezano s problemom menjača koji su Kinezi pravili. Svi DSG-menjači u Australiji izrađeni su u Evropi. Kompanija, međutim, nije saopštila gde su izrađeni menjači u Japanu.

 

 

Novinari bez odgovora

 

"Folksvagen Australija" odbio je da odgovori na desetinu konkretnih pitanja o povlačenju i naglom gubitku ubrzanja koje su postavili novinari "Ferfaksa". Ali, predstavnik za štampu Kurt Mekginis kazao je da povlačenje nisu planirana i da će se ponašati u odnosu na pravila Australijske komisije za zaštitu konkurencije i potrošača.


- Naglo usporavanje nije problem koji se desio u širim razmerama ili u vezi sa bilo kojim vozilom "folksvagena". Međutim, ukoliko je bilo ko od naših potrošača zabrinut zbog svog vozila, pozivamo ih da kontaktiraju naš tim za brigu o potrošačima - kazao je on.

Petak 07.06.2013. 06:00
Povoljno prodajem Ladu god. '73 presla samo 100.000 pet puta vracena kolometraza al zato nema taj problem.Moze i za Austral. dolare.
Petak 07.06.2013. 07:19
Imam tri golfa, Caddy je tri godine "star" I presao sam sa njime 144.000 km. Do sada sam zamenio samo sijalicu za stop svetlo!!Druga dva su nova I videcu kako ce voziti? Za mene su odlicni!
Petak 07.06.2013. 07:30
Jedini automobil koji do sada nismo morali da popravljamo (kuc, kuc)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online