Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.06.2013.
03:27
Vestionline A

Poziv policiji sat pre požara

U nastavku sudskog pretresa uoči izricanja kazne medicinskom tehničaru Rodžeru Dinu (37) koji je podmetnuo požar u staračkom domu u sidnejskom Kvekers Hilu, svedočila je menadžerka institucije Luneta Mateo. Ona je sudu predočila šokantan podatak: sve do sat pre požara u kome je izgubilo život 11 staraca i starica, ona je zvala policiju, preklinjući da pošalju nekoga ko bi kod njih istražio krađu velike količine lekova.

Rodžer Din
 

Međutim, gospođa Mateo, koja je klinički direktor doma, tvrdi da su joj policajci kazali da je 'premorena i vrlo emotivna" i da treba da ide kući. Ona je navela da je više puta u toku dana pokušavala da nagovori policajace da dođu zbog krađe 238 tableta "oksikodona". Poslednji poziv uputila je u 3.45 ujutro. U pet ujutro, njoj je stigao poziv da je starački dom u plamenu. Na sudu je takođe rekla da je osoblje imalo "neprijatan osećaj" da će se nešto strašno dogoditi.
 

- Dve sestre te noći, koje su mi prijateljice, kao familija, rekle su mi: "Bojimo se." Nisu mi dale da idem jer su imale taj osećaj da će se nešto dogoditi. Govorila sam s policijom i oni su mi savetovali da idem kući.
 

Njen prvi poziv policiji usledio je kad su ranije tog dana dve sestre primetile prazne omote od leka. Kada je piroman Rodžer Din kasnije došao na posao, druga sestra, Dipa Kanvar rekla mu je da bi policija trebalo da dođe i da u vezi sa krađom razgovara sa svakim od njih. Gospođa Mateo kaže da je ona odmah posumnjala na Dina, jer je to bio prvi incident te vrste u domu, a on je tek počeo da radi.

Vatrom uništio dokaze?

 

U međuvremenu, kroz sudnicu prolaze rođaci žrtava koji govore o svojim najbližim. Rodžer Din nije pokazivao mnogo emocija dok su oni davali svoje iskaze. Tako je Jan Smit, sin Alme Smit, jedne od tri stanara koji su umrli na licu mesta, kazao sudu da "za što god se Din moli Bogu, bolje mu je da moli za oproštaj, jer ga od mene neće dobiti".
 

Eli Valkej, kćerka Neltje Valkej, rekla je sudu da se bez majke oseća "izgubljeno i veoma usamljeno" i da još uvek, dok vozi, skreće prema staračkom domu u kome je majku posećivala više puta nedeljno. Dokumenti optužbe navode da je Din podmetnuo vatru da uništi dokaze o krađi lekova za umirenje bolova.


Kada su policajac-pripravnik i još jedan oficir s njim došli, zadržali su se jedno vreme i otišli. Nakon toga je gospođa Mateo pregledala snimke internih kamera i našla da je medicinski tehničar 36 puta ušao u sobu s lekovima i zaključavao vrata za sobom. O svemu je podnela izveštaj policiji.
 

Gospođa Mateo, koja je sada pomoćnik direktora nege u Minčinberi Menoru, kaže da je od tada prati osećanje krivice.
 

- Svaki put kad čujem sirenu, svaki put kad prođem pored doma, teško mi je - rekla je ona.
 

Predstavnik policije rekao je da je te noći stanica imala pune ruke posla.
 

- Iz staračkog doma primljeno je više poziva, a priroda prekršaja o kome je podnesen izveštaj nije upućivala na okolnosti da će se dogoditi tako strašan zločin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online