Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.06.2013.
02:22
K. Marković - Vesti A

Jovo dobio mišji virus u Australiji!

Jovo Vranješević koji je pre skoro sedam godina umro od moždanog udara u Melburnu, nedugo po povratku sa tromesečnog boravka u Srbiji, nije se u otadžbini zarazio infektivnim virusom koga prenose kućni miševi, kako je rečeno na Istražnom sudu u Melburnu, već je bolest dobio u Australiji.

Jovo Vranješević: Prvi s leva
 

Ovo tvrde dugogodišnji Jovini prijatelji i poznanici, braća Momo i Božo Bulović iz Melburna, koji su se javili Vestima da bi širu javnost upoznali kako je Vranješević u posetu bolesnoj majci u Srbiji, krenuo vidno bolestan.


Kako smo pisali, tri žene iz Melburna umrle u roku od mesec dana pošto im je izvršena transplantacija organa istog donatora Jove Vranješevića. Karen Vilkinson (44), Karmeline Siriani (63) i Gurpal Sandu (64), dobile su organe od 58-godišnjeg Vranješevića i umrle su jedna za drugom u roku od mesec dana, u razmacima od šest dana.


Dvadeset dana posle povratka iz Srbije 2006.godine, gde je posetio rodbinu i bolesnu staru majku, 57-godišnji Jovo Vranješević je u Melburnu doživeo moždani udar i ubrzo preminuo. Istraga je kasnije pokazala da je tokom boravka u Srbiji oboleo od limfocitarnog horiomeningitisa (LCMV), infektivnog virusa koji prenosi kućni miš, ali da nije umro od te bolesti. Tokom istrage došlo se do saznanja da niko od lekara nije pitao porodicu Vranješević o Jovinim zdravstvenim problemima, pre nego što su donirali njegove organe.

Jovova braća Momo i Božo Bulović
 


Međutim sa nalazima suda, ne salžu se do kraja braća Bulović.


- Nemamo medicinske dokaze da se Jovo Vranješević oboleo od limfocitarnog horiomeningitisa u Australiji. Međutim, prema njegovoj priči, pošto smo se intenzivno družili i bili nerazdvojni porodični prijatelji. Tačno je kao što je na sudu rečeno, da je otišao u Srbiju da poseti staru majku, kao da ga je nešto vuklo. Međutim, on je umro pre svoje majke koja ga je nadživela dve godine, kaže Božo Bulović.


Jovo Vranješević iz Nobl Parka, na jugoistoku Melburna, preminuo je 12 dana posle povratka iz Srbije, gde je kako se čulo na Istražnom sudu posetio i farmu svoje majke.


U presudi koja je saopštena u Melburnu, istražni sudija gospođa Odri Džejmison pozivala se na lekarske nalaze, prema kojima je pokojni Vranješević pre smrti smršao, da se žalio na glavobolje, bolove u telu i slabost. Iako je nosio redak virus, on je ipak umro od krvnog ugruška u mozgu izazvanog šlogom. Ne znajući da je bio inficiran opasnim virusom, porodica pokojnika je pristala da njegove organe zavešti osobama kojima su bili potrebni.


- Kako su na Istražnom sudu mogli da dođu do zaključka da se Jovo razboleo baš u Srbiji? Nisu se pitali da li je možda to povezano sa nečim drugim? Jovo nam je pričao da radi kod silosa sa ječmom, za pravljenje piva. Po objektima oko pivare, bilo je toliko uginulih miševa i pacova da je morao lopatama da ih čisti. Tu je bilo prljavštine, izmeta od tih glodara, zbog čega verujemo da se on ovde razboleo a ne u Srbiji, smatra Božo Bulović.


Sagovornici Vesti tvrde da majka pokojnog Jove nije imala farmu niti je živela na njoj.


- Nisu držali stoku već je možda samo malo živine. Imala je veliku boračku penziju jer je bila partizanska bolničarka, i imala je više novca nego on ovde. Teško da je Jovo mogao da se baš tamo razboli, onako kako su rekli na sudu, nadovezuje se Momo Bulović.


Braća Bulović se sećaju da je Jova u Srbiju krenuo narušenog zdravlja, odakle se vratio primetno mršaviji.


- I ranije je pio dosta lekova. čim se vratio otišao je kod svog lekara jer je izgubio težinu. Lekar je bio zadovoljan zbog toga i rekao mu je da će mu smanjiti neke od lekova koje je koristio. Međutim dva dana posle toga bio je kod nas na večeri, a sledećeg dana, javili su nam da je prevezen u bolnicu. Umro je u Dandenong bolnici od posledica masivnog moždanog udara, priseća se Božo Bulović.


Želja Jove Vranješevića bila je da nakon smrti svoje organe zavešta u medicinske svrhe i pomogne nekom kome su oni potrebni.


- To nam je uvek govorio više puta u kući. Želeo je da pomogne bolesnim, nažalost ono što sigurno Jovo nije želeo je, da virusom zarazi tri žene. Jovo i njegova porodica su želeli samo dobro ljudima, koji su dobili njegove organe. Ovo nije greška ni lekara, nisu ni oni mogli da utvde virus pa su nalazi urađeni u Londonu, zaključio je Božo Bulović.
 


Duša od čoveka


- Jovu sam poznavao još od 1973. godine a on je u Australiji bio godinu dana ranije. Od tada je trajalo naše prijateljstvo pa sve do njegove smrti. Jovo je rođen u Višnjićevue mahom sremačkom selu kod šida. Po profesiji je bio mesar, kada smo se upoznali radili smo obojica u Holdenu u Dandenongu. Odatle je otišao u fabriku za sušenje slanina. Poslednji posao je radio u Ričmondu u fabrici piva. Godinu pre smrti dobio je isplatu. Jovo je bio duša od čoveka, uvek spreman da pomogne ljudima.


Umesto spasa tri života - tragedija


Jedan bubreg je presađen Karen Vilkinson (44) koja je operisana u Kreljevskoj bolnici u Melburnu, drugi bubreg je dobila Karmelini Siriani (63) a jetra pokojnika je presađena Gurpal Sandu (64), a njih dve su operisane u Ostin bolnici. Međutim sve tri su preminule u razmaku od šest dana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online