Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.05.2013.
12:44
Beta A

Ekspresan let do Svemirske stanice

Sojuz kapsula sa tročlanom međunarodnom ekipom astronauta uspešno se danas spojila sa Međunarodnom svemirskom stanicom, posle "ekspres" leta od manje od šest sati.

Trojac koji je leteo brzinom od 7.500 kilometara na sat
 

Tri astronauta - Rus Fedor Juršikin, Italijan Luka Parmitano i Amerikanka Karen Najberg poleteli su sinoć u 22.31 po centralnoevropskom vremenu sa ruskog kosmodroma Bajkonur u stepama u Kazahstanu, u letilici Sojuz TMA-09M.

Sojuz je pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu jutros u 4.10 časova posle manje od šest sati leta, dok je ranije let trajao dva dana, saopštila je Ruska svemirska agencija Roskosmos. Ogroman dobitak u vremenu moguć je zbog tehnoloških poboljšanja zahvaljujući kojim kapsula Sojuz može da napravi samo četiri orbite oko Zemlje umesto ranije potrebnih 34.

Ovo je drugi "ekspres" let koji prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice, prethodni je uspešno izveden u martu. Sojuz je putovao brzinom od oko 7.500 kilometara na sat, prenela je Američka svemirska agencija NASA.

Posle pripajanja bilo je potrebno dva sata pre nego što se ujednačio pritisak između kapsule i stanice, kada su astronauti mogli bezbedno da uđu unutra.

Fotografija iz Međunarodne svemirske stanice: Sojuz se približava
 

Troje novih astronauta, koji će tu provesti šest meseci, dočekao je tročlani tim, jedan Amerikanac i dvojica Rusa, koji su na Međunarodnoj stanici od kraja marta.

Amerikanka Karen Najberg je izjavila po dolasku da je putovanje bilo "kul", prema slikama koje je preko interneta prenela NASA. Troje novih asronaouta će tokom šestomesečnog boravka više puta izlaziti u "šetnju" u svemiru.

Očekuje se da će bar njih dvoje, Amerikanka i Italijan, nastaviti aktivno učestvovanje na društvenim mrežama koje je započeo njihov pretodnik Kris Hadfild. Hadfild je redovno i često šlao poruke na svom Tviter nalogu od početka njegove misije 19. decembra prošle godine, gde je objavljivao spektakularne slike i video snimke sa Stanice kao i snimke života unutar nje. Danas ga na Tviteru prati 997.000 ljudi.

Rusija je sada jedina zemlja koja može da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice pošto je povučen poslednji američki svemirski šatl u leto 2011.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.05.2013. 15:54
Руска империја!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online