Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.05.2013.
11:35
Vesti A

Obaveštajni planovi kod kineskih hakera

Kineski hakeri uspeli su da ukradu strogo poverljiva dokumenta u kojima su se nalazili podaci o novoj zgradi australijske tajne službe ASIO.

U dokumentima su se nalazili podaci o rasporedu prostorija u zgradi ASIO, mreži komunikacionih kablova, prostorijama u kojima se nalaze kompjuterski serveri te sistemi za bezbednost, zbog čega su kako je objavljeno u emisiji "Iz četiri ugla" na TV ABC mogao da se dovede u opasnost čitav rad tajne informativno-obaveštajne organizacije.

Foto: Ilustracija
 


Za sada nema podataka kada se hakerski napad dogodio, kao i da li je bilo zvaničnih diplomatskih protestnih nota zbog sramnog narušavanja bezbednosti zemlje.


Međutim, skandal je nadležne zabrinuo više zbog toga koliko je postala agresivna špijunaža koju navodno finansira kineska država, a prema pojedinim nepotvrđenim informacijama Kinezi su uspeli da dođu i do osetljivih australijskih vojnih tajni i dokumenata iz ministarstva spoljnih poslova.

Prednost u pregovorima

 

Još jedan neimenovani izvor ABC izneo je podatke kako su "izuzetno osetljivi dokumenti" koji su pripadali Ministarstvu za spoljne poslove i trgovinu ukradeni u Kini.
- Ukradenim dokumentom Kina bi mogla da ostvari veliku pregovaračku prednost u odnosima s Australijom - rekao je izvor ABC o dokumentu Ministarstva spoljnih poslova i trgovine.

Pojedine velike australijske kompanije, među kojima "Bluskup stil" i "Kodan" sa sedištem u Adelejdu, koje proizvode radio-tehniku za vojsku i obaveštajne agencije, kako prenosi ABC, često su na meti kineskih hakera.


Optužbe o umešanosti kineske države u špijunažu u Australiji usledile su samo nekoliko nedelja, pošto je zvanična Kanbera omekšala odnose s Kinom jer prema vojnim podacima Australija ne vidi pretnju od rasta njene ekonomske i vojne moći.
Pored diplomatskih implikacija, navodna krađa podataka o ASIO možda može da pomogne da se sazna zbog čega nova zgrada u koju je trebalo da se premesti sedište ASIO pored jezera Barli Grifin u Kanberi, za koju su izdvojeni milioni dolara iz budžeta, još nije u funkciji.


U oktobarskom izveštaju iz ASIO navedeno je kako će izgradnja njihove zgrade koštati 360 miliona dolara, odnosno 41 milion dolara više nego što su prvobitno planirali. Zgrada je trebalo da bude završena, ali zaposleni u nju još nisu ušli.
U emisiji TV ABC nisu navedeni izvori informacija, ali navodi se da su do podataka došli zahvaljujući pomoći izvođača radova koji je bio uključen u njenu izgradnju.
- Reč je o špijunskoj operaciji. Neko je uspeo da preko veze izvođača radova uđe u kompjuterski sistem zgrade. Utvrđeno je da je operacija izvršena preko servera iz Kine - navodeno je u emisiji "Iz četiri ugla".

 

Bol: Iščupati svu instalaciju

 

Profesor Des Bol iz Australijskog nacionalnog instituta za odbranu i strategiju veruje da bi Kinezi mogli i da prisluškuju razgovore u zgradi ASIO.


- Sad kada je izgradnja zgrade gotovo završena, nadležni imaju samo dve mogućnosti. Jedna je da prihvate činjenice da u svom sedištu rade što je tajnije moguće. Druga je, kao što su Amerikanci morali da urade s njihovom novom ambasadom u Vašingtonu, da iznutra iščupaju svu instalaciju i zamene je novom - ističe profesor Des Bol.

 

Ukradena i tajna e-pošta

 

Državni javni pravobranilac Mark Drejfus odbio je da potvrdi informacije o navodnoj krađi planova. Međutim osobe, koje su želele da sačuvaju lični identitet, potvrdile su za emisiju "Iz četiri ugla" da su diplomatska tajna elektronska mreža Australije i zaštićena obaveštajna komunikaciona mreža, takođe bile hakovane.
- Postoji mogućnost da je čak 10 puta čitava baza podataka (ili sve informacije koje su čuvane na zaštićenom vojnom serveru) bila kradena tokom dužeg vremenskog perioda - rekao je jedan od radnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online