Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.05.2013.
13:12
Vesti A

Piroman suočen s doživotnom robijom

Porodice poginulih penzionera plakale su u sudnici kad se bolničar Rodžer Kingsli Din izjasnio krivim za ubistva, koja su se dogodila nakon što je namerno izvršio podmetanje požara u staračkom domu Kvokers Hils.

Obučen u crno odelo i sa kravatom plave boje, Rodžer Din (37) se u utorak izjasnio krivim za 11 ubistava kao i osam dela bezobzirnog postupka koji je prouzrokovao teške telesne povrede ljudi. Registrovani bolničar podmetnuo je na dva mesta požar u staračkom domu, koji je buknuo u ranim jutarnjim satima 18. novembra 2011. godine, a koji se brzo proširio celom zgradom.

Rodžer Din pošto je "spasavao" stanare u domu
 


Nedugo posle tragedije, Rodžer Din je i sam izigravao žrtvu požara, pa je TV ekipama davao izjave u kojima se hvalio kako je očajnički pokušavao da pruži pomoć zarobljenim i povređenim penzionerima.


Zbog sumnje da su mu poslodavac, ali i policija za petama zbog krađe skupih lekova s posla, koje je preprodavao, najveći masovni ubica u istoriji NSW-a, naoružan upaljačem, u panici je pokušao sakrije dokaze o krađi 238 tableta. Ušao je u sobu broj 19, A2 krila gde je zapalio krevet. Krevet je odmah buknuo, a vatra je počela da se širi, kao i gusti otrovan dim. Ubrzo su čuo alarm, ali kako starački dom tada nije imao protivpožarne prskalice, požar je počeo da se nezaustavljivo širi. Din je tada

Protiv sigurnosnih kamera

 

Kolege su primetile da je Din počeo da drhti kad je od njih saznao da će policija razgovarati sa svim zaposlenima u vezi s teškom krađom. Na video snimcima je zableženo kako je neuspešno očajnički pokušavao da otvori kontrolnu sobu za sigurnosne kamere koje su ga snimile u krađi. Tokom noći kada je podmetnut požar, boničarka Džudit Vot je posle cigaret pauze, upaljač i cigarete ostavila na automatu za prodaju sokova. Na sudu se čulo da je Din uzeo njen upaljač, a kolegama je rekao da ide na pauzu. Umesto toga, otišao je u praznu sobu u A2 krilu gde je podmetnuo požar.
Vatra je buknula samo za nekoliko sekundi i proširila se na susednu sobu gde je spavala 80-godišnja Doroti Sterling. Kada je bio siguran da se vatra razbuktala u staračkom domu, pozvao je na uzbunu.

ušao u još jednu sobu, u krilu A1, gde je zapalio čaršave. Dvoje stanara, koji su bili u sobi, kasnije su pronađeni među njegovih 11 žrtava. Din im nije dao priliku da spasu svoje živote.


Monstrum je otišao još dalje, pa je u pokušaju da sakrije svoj pir pomagao vatrogascima i iz kreveta izvlačio stanare.


Vidno bled u licu, Rodžer Din (37) je tek u ponedeljak izjavio ono što su porodice stradalih čekali punih 18 meseci. Pred Vrhovnim sudom NSW-a izjasnio se krivim za počinjeni zločin u kome je poginulo 11 nemoćnih staraca. Ovom tragedijom Din je ušao u istoriju pravosuđa NSW-a kao jedan od najvećih masovnih ubica koji se pamte u toj državi.


Dok su članovi porodica onih koji su poginuli u požaru 18. novembra 2011. godine plakali i međusobno se tešili zbog i danas prisutnog bola, Din je gotovo bezosećajno za svaku od 19 tački optužbe koje su mu čitane kratko odgovarao sa: "Kriv."


Mnogi stanari nisu mogli da vide vatru koja se širila, ali su osetili miris dima koji je izlazio iz sobe. Međutim, većina Dinovih žrtava su bile nepokretne osobe vezane za krevet, koje je podmetanjem požara osudio na sigurnu smrt. U nastaloj pometnji, mnogi stanari nisu znali šta da rade i kako da se spasu.


U sudskim spisima koji su predočeni na sudu, čulo se da je Din nekoliko sati pre zločina bio izuzetno nervozan nakon što je saznao da su kolege prijavile policiji nestanak velike količine tableta s morfijumom protiv jakih bolova. Sigurnosne kamere su ga snimile čak 36 puta, kako je u noći tokom krađe ulazio i izlazio iz sobe s lekovima. Lekove je vadio iz pakovanja s rukavicama, kako policija ne bi otkrila otiske prstiju.


Dok su kolege očajnički pokušavale da spasu nemoćne ljude, Din je iskoristio priliku da uđe u prostoriju gde su lekovi i uzme registar lekova koji su se tu čuvali.


Tokom požara poginulo je troje stanara, a još osam u bolnici zbog teških opekotina ili trovanja dimom. Suočen s doživotnom kaznom zatvora, koja će mu verovatno biti izrečena kasnije ove godine, Din sada nema gde da pobegne.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.05.2013. 14:50
Možda bi on voleo da i sam iskusi ono što je drugima priredio!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online