Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 24.05.2013.
02:56
Mondo A

Haos u Londonu: Desničari napadaju džamije u znak odmazde

Engleski ekstremni desničari, uglavnom pripadnici Engleske lige obrane, izveli su više napada na džamije u Londonu. Bogomolje su gađane kamenicama i molotovljevim koktelima, a desničari su se sukobili i sa policijom u londonskom Vulviču.

Monstrum koji je nemilosrdno ubio vojnika razlog haosa na ulicama Londona
 

Povod za ovakvo ponašanje desničara je monstruozno ubistvo britanskog vojnika Lija Rigbija (25) u Vulviču, predgrađu Londona, koga su u sred dana satarama i noževima iskasapila dvojica radikalnih islamista. Prema tvrdnjama očevidaca, dvojica muškaraca oborila su kolima Rigbija i pokušali da mu odrube glavu satarom i noževima.

Po objavljivanju vesti o ubistvu desničari iz Lige su se okupili u pabu u Vulviču gde su pevali nacionalističke pesme i slušali govor lidera Lige Stefana Lenona.

Nemilosrdni ubica potiče iz hrišćanske porodice, ali je prešao u islam 2001.

Prema izvorima Bi-Bi-Si-ja, Adeboladžo potiče iz hrišćanske porodice, ali je prešao u islam nakon što je napustio koledž 2001. godine. Osim njega, uhapšen je i drugi tamnoputi mladić i obojica su priznala ubistvo, dok je istraga i dalje u toku. Njih dvojica se i dalje nalaze u bolnici, jer ih je juče, prilikom hapšenja, ranila policija. Kako javljaju britanski mediji oni su od ranije poznati službama bezbednosti.

"Bilo je dosta. To je naša poruka. Naši lideri su slabi. Naša policija i naše političke vođe oklevaju umesto da se obračunaju s ovim problemom. A problem je politički! To je islam koji se širi našom zemljom", rekao je Lenon.

Ubrzo potom usledio je sukob s policijom kraj obližnje stanice metroa. Stotinak učesnika protesta je policajce gađalo flašama, a policija je odgovorila pendrecima, prenosi "Skaj njuz".

Onda su počele da pristižu i informacije o napadima na džamije. Prvi incident dogodio se u Eseksu, gde je muškarac (43) naoružan nožem ušetao u džamiju i pokušao da je zapali. Policija je ubrzo stigla na mesto napada i uhapsila muškarca.

Posle ovog, prvog incidenta, usledil isu novi napadi na džamije i islamske centre u Londonu u kojima je učestvovalo više desetina ekstremnih desničara, uglavnom simpatizera i članova Lige, a nekoliko napadača je uhapšeno.

Ovim povodom oglasilo se Veće muslimana Velike Britanije koje je osudilo ubistvo uz napomenu da takav varvarski čin nema nikakvo utemeljenje u islamu. Kako javljaju britanski mediji, jedan od jučerašnjih ubica identifikovan je kao Majkl Adeboladžo (28), britanski državljanin poreklom iz Nigerije koji je prešao na radikalni islam.

To je mladić sa jušerašnjeg snimka koji krvavih ruku, sa nožem i satarom u ruci, objašnjava da je ubistvo politički motivisano slanjem britanskih vojnika u arapske zemlje.

Napadač je na dramatičnom video-snimku održao tiradu protiv britanske vlade i njene vojne umešanosti u muslimanskim zemljama. "Kunemo se svemoćnim Alahom da nikad nećemo prestati da se borimo protiv vas. Jedini razlog što smo ovo uradili jer to što muslimani umiru svaki dan. Ovaj britanski vojnik je oko za oko, zub za zub", rekao je napadač.

Policija pojačala obezbeđenje na ulicama Londona
 

"Izvinjavam se ovoj ženi što je morala ovo da vidi, ali u našim zemljama, naše žene moraju da gledaju istu stvar. Vi ljudi nikad nećete biti bezbedni. Skinite svoju vladu. Njih nije briga za vas", rekao je muškarac na video snimku, pre nego što je prešao ulicu i obratio se drugom napadaču.

Skotland jard izvestio je o hapšenju još dvoje osumnjičenih za učešće u ubistvu. Uhapšeni su 29-godišnji muškarac i žena, oboje pod sumnjom da su učestvovali u zaveri za brutalno ubistvo i nalaze se u zatvoru na jugu Londona

.

U međuvremenu je potvrđeno da je masakrirani mladić bio pripadnik oružanih snaga Velike Britanije. Radi se o Liju Rigbiju (25), rodom iz Mančestera, koji je za sobom ostavio suprugu i dvogodišnjeg sina. Njegove kolege kažu da je služio u misijama u Avganistanu, Nemačkoj i na Kipru.

Britanski mediji javljaju i da je možda sprečena i veća i tragedija zahvaljujući pribranosti Ingrid Lojo-Kenet koja je bez straha razgovarala sa ubicama.

POVEZANE VESTI

Petak 24.05.2013. 04:09
Sram vas bilo Englezi. Napadate ljude samo zato sto su muslimani. Da niste izmislili fasizam, neko bi rekao da ste fasisti. Da niste izmislili Hag, neko bi pomislio da cete da odgovarate. Da nam niste uvalili Tita i spasili Pavelica, neko bi rekao da ste gori od ustasa. Evo odma ce da se oglasi Dejvid Kameron i stari borac za slobodu Dzejmi Sej, kao i uškopljeni gospodin Najs. P.S. Molim vas proverite jos jednom da ovi desnicari nisu ustvari Srbi
Petak 24.05.2013. 06:07
Interesantno je samo da kad god ili gde god neko pocini bilo kakvo ubistvo urlajuci alahu-akbar odmah se jave par muslimana ili politicara koji odmah objasne da to nikakve veze nema sa islamom...I naravno oni palestinci sa kuranom u jednoj a bombom u drugoj ruci nemaju veze sa islamom...Verujem da ni muhamed nije imo veze sa islamom....
Petak 24.05.2013. 07:36
Трула Европа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online