Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.05.2013.
11:30
Beta A

Izraelac u zatvoru jer je odbio da služi vojsku

Izraelska vojska osudila je jednog mladića na šest meseci zatvora zbog odbijanja da služi vojsku, jer se protivi izraelskoj okupaciji Zapadne obale.

Izraelac neće da bude u vojsci i tlači Palestince
 

Odbijanje 20-godišnjeg Natana Blanka stavilo je vojsku u delikatnu poziciju, pošto bi njegovo oslobađanje moglo da postavi neželjeni presedan, dok bi njegovo zatvaranje moglo da znači poraz u javnosti.

Više od 30 izraelskih pravnih stručnjaka je prošle sedmice potpisalo pismo kojim pozivaju vojsku da oslobodi Blanka, navodeći da se pritvaranjem krši njegovo pravo na prigovor savesti.

Blank je trebalo da počne obavezno služenje vojnog roka prošlog novembra, ali je, pošto je odbio da ide u vojsku, poslat u vojni zatvor. Od tada je osuđen na 10 uzastopnih zatvorskih kazni od ukupno 178 dana.

Blank je u izjavi pre nekoliko meseci rekao da se protivi izraelskoj okupaciji Zapadne obale i da smatra da njegova država ide ka "nedemokratskoj situaciji građanske nejednakosti" između Izraeleaca i Palestinaca, "situaciji u kojoj dva naroda žive u istoj državi, od kojih jedan ima pravo da glasa i učestvuje u izborima, a drugi nema".

"Verujem da izraelska vojska ima glavnu ulogu u održanju takve situacije i moja savest mi ne dozvoljava da učestvujem u tome", rekao je Blank, koji je tražio da služi civilnu vojsku kao bolničar.

Muškarci u Izraelu obavezni su da služe trogodišnji vojni rok, a žene dvogodišnji. Izraelci iz više razloga mogu biti oslobođeni vojske ili im može biti odobreno služenje civilnog roka, kao što su verski ili zdravstveni razlozi, ali ne i razlozi ideološke prirode.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.05.2013. 12:46
Prigovor savjesti!? Pa, muslimani bi ovoga prvog odrali i ispekli kao brava, pa nek prigovara koliko hoće. "u sunnetu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., nalazimo nagovještaj da će se desiti borba (rat) između muslimana i židova, u kojem će židovi biti poraženi. Bilježi Buharija i Muslim hadis u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Neće nastupiti Sudnji dan sve dok se muslimani ne budu borili protiv židova. Muslimani će ih ubijati, a svaki kamen i drvo će govoriti, o muslimanu, o Allahov robe, ovo iza mene je židov, dođi pa ga ubij, osim drvo garkad, a ono je drvo židova." Ne vidim da hadisi razlikuju militantne Jevreje od pacifista. Ako se ne budu borili, sve ih isto čeka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online