Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.05.2013.
20:12
Beta A

Seksualno zlostavljano 85.000 američkih vojnika

Više od 85.000 američkih veterana lečeno je prošle godine zbog povreda ili bolesti proisteklih iz seksualnog zlostavljanja u vojsci, a 4.000 njih je tražilo novčanu naknadu za stečene smetnje.

Ovde potpis

Iako su žene najčešće žrtve, prošle godine je skoro 40 odsto muškaraca bilo lečeno od tegoba povezanih sa onim što se naziva "vojna seksualna trauma".

Zvaničnici američke Službe za pitanja veterana (VA) koji pružaju psihološku i lekarsku pomoć, navode da svaki veteran koji je pretrpeo seksualnu trauma ima pristup besplatnoj zdravstvenoj nezi.

"Zaista je to slučaj da veterani mogu prosto da ušetaju kod nas, kažu da su doživeli seksualnu traumu, i mi ćemo im pružiti svu negu. Nije im potrebna nikakva dokumentacija. Nisu takođe morali ni u vreme kada im se trauma desila da je prijave", rekla je članica vojnog tima za seksualne traume VA, Margaret Bel.

Situacija je, međutim, malo teža za one koji traže novčanu kompenzaciju za pretrpljene traume, jer često ne poseduju neophodne dokaze.

"Trenutno se nedostatak dokaz zaverio protiv onih koji su preživeli seksualne traume. Devedeset odsto od 26.000 prošlogodišnjih slučajeva nije čak bilo ni prijavljeno. Odakle bi onda dokazi trebalo da budu prikupljeni", rekla je izvršna direktorka iz Akcione mreže za žene vojnike, Anu Bagvati.

VA je navela da je jedna od pet žena, i jedan od 100 muškaraca žrtva seksualnog napada, koji VA definiše kao "bilo koju seksualnu aktivnost u koju je neko umešan protiv svoje volje".

VA ističe da se problem sa seksualnim zlostavljanjem često ne završava kada neko istupi iz vojske, jer osobe koje su pretrpele seksualnu traumu često padaju u depresiju, postaju ovisnici o nekim hemijskim supstancama ili alkoholu, ili čak bivaju toliko onesposobljeni da nisu više u stanju da rade.

VA, međutim, ocenjuje da verovatno ne prijave seksualno zlostavljanje svi vojnici koji ga prežive i dodaje da je u prošloj godini bilo 85.000 prijava među svim vojnim veteranima kojih ima oko 22 miliona.

Sekretar odbrane Čak Hejgel rekao je ranije da je smanjenje broja seksualnih napada u vojsci glavni prioritet, pogotovu imajući u vidu da je to višedecenijski problem.

Ponedeljak 20.05.2013. 21:05
Ne mogu da verujem.....iz teksta :(Zaista je to slučaj da veterani mogu prosto da ušetaju kod nas, kažu da su doživeli seksualnu traumu, i mi ćemo im pružiti svu negu)......Oce biti dok su nas bombardovali da su imali slicne traume i da sad od nas traze boracke penzije !? Mozda i ratnu odstetu !? Ili pretrpljeni strah zbog nocnih preleta njihovih JEB..IH nevidljivih aviona !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online