Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.05.2013.
02:22
Vesti A

Zaraženi organi izazvali tragediju

Tragična smrt tri žene koje su u umrle u roku od mesec dana pošto im je obavljena transplantacija organa donatora Jove Vranješevića, poreklom iz Srbije, ne bi se dogodila da je postojala bolja komunikacija između medicinskog osoblja, bolnica i porodice pacijenata.

Ovo se čulo tokom pretresa pred Istražnim sudom u Melburnu povodom smrti Karen Vilkinson (44), Karmeline Sirijani (63) i Gurpal Sandu (64), koje su dobile organe od pedesetsedmogodišnjeg Vranješevića i umrle jedna za drugom u roku od mesec dana, u razmacima od šest dana, navodi "Herald san".

Foto: Ilustracija


Naime, 20 dana posle povratka iz Srbije 2006, gde je posetio rodbinu, 57-godišnji Jovo Vranješević je u Melburnu doživeo moždani udar i preminuo. Istraga je kasnije pokazala da je tokom boravka u otadžbini oboleo od limfocitarnog horiomeningitisa (LCMV), infektivnog virusa koji prenosi kućni miš, ali da nije umro

Virus bio nepoznanica

 

Prema navodima sudije, utvrđeno je da je virus LMCV bio uzročnik smrti kod sve tri pacijentkinje.


- Virus je kod njih otkriven tek nekoliko meseci pošto su preminule. Sve do tog otkrića, moram da istaknem, za tu vrstu virusa nije bilo poznato da napada ljude, zbog toga nije mogao da se identifikuje u vreme transplantacije organa - rekla je sudija.
Ona je istakla kako su medicinski pregledi vršeni u to vreme u Viktoriji, za donatora organa bili "adekvatni okolnostima i da njima nisu mogle da se dobiju informacije kojima bi se sprečio tragičan ishod".
- Nisam čula nijedan dokaz da način na koji se doniraju, a zatim i vrše transplantacije organa u Viktoriji nije rigorozan. Potencijalni donator i njihove porodice, kao i potencijalni primaoci i njihove porodice, nemaju razloga da izgube poverenje u sistem donacije organa.

od te bolesti.


Tokom istrage došlo se do saznanja da niko od lekara nije pitao porodicu Vranješević o Jovinim zdravstvenim problemima pre nego što su donirali njegove organe.


Istražni sudija Odri Džejmison utvrdila je kako su se kod tri žene javile komplikacije nekoliko dana nakon transplantacije 2007. i da su sve tri umrle od tog virusa. Veza između četiri smrtna slučaja otkrivena je posle obdukcije gospođe Karmeline Sirijani, u čijem organizmu ranije nije pronađen ovaj virus.


Sudija je izjavila da tragedija nije mogla da se predvidi i da su u slučaju transplantacije preduzete adekvatne mere. Ipak, zatražila je uspostavljanje bolje komunikacije između medicinskog osoblja, bolnica i članova porodice pacijenata.


- Virus sličan LMCV otkriven je nekoliko meseci nakon smrti tri pacijentkinje, primalaca organa - rekla je Odri Džejmison. - Prihvatam činjenicu da je do tog otkrića taj tip virusa bio nepoznat kod ljudi, pa samim tim nije mogao da bude identifikovan u vreme transplantacije - pojasnila je sudija i navela da taj virus do tada nije bio zabeležen u Viktoriji.


Ona je dodala da ne želi da odvraća ljude od doniranja organa jer je procenat donatora u Australiji nizak.


Partnerka pokojne pacijentkinje Karen Vilkinson gospođa Re Moran izjavila je kako je prihvatila preporuke i da je bila svesna da je ishod transplantacije "neizvestan".


- Mislim da su rizici prilično mali da se ovo ikada ponovi i da je program

Loša komunikacija

 

U svom zaključku sudija je izdala preporuku organizaciji Donirajte život da ovlasti porodice da ih konsultuju pre i nakon transplantacija organa.


- Loša komunikacija sa članovima porodice donatora je uvek aktuelna tema - rekla je Odri Džejmison.

transplantacije veoma koristan. I dalje sam zahvalna porodici donatora što su doneli tako tešku odluku u trenutku kad im je otac i muž preminuo - rekla je Re Moran.


Pre transplantacije gospođa Karen Vilkinson nalazila se na dijalizi punih pet godina, a preminula je 1. januara 2007. pošto su se kod nje javile teške komplikacije nakon operacije.


Jedan bubreg je presađen Karen Vilkinson (44) koja je operisana u Kraljevskoj bolnici u Melburnu, drugi bubreg je dobila Karmelini Sirijani (63), jetra pokojnika presađena je Gurpal Sandu (64), a njih dve su operisane u Ostin bolnici. Međutim, sve tri su preminule u razmaku od šest dana.

 

Ugrušak ubio Vranješevića

 

Jovo Vranješević iz Nobl Parka, na jugoistoku Melburna, preminuo je 12 dana posle povratka iz Srbije, gde je posetio i farmu svoje majke. U presudi koja je nedavno saopštena u Melburnu, istražni sudija Odri Džejmison podsetila je na lekarske nalaze, prema kojima je pokojni Vranješević pre smrti izgubio 15 kilograma, da se žalio na glavobolje, bolove u telu i slabost tela.

 

Iako je nosio redak virus, on je ipak umro od krvnog ugruška u mozgu izazvanog šlogom. Ne znajući da je bio inficiran opasnim virusom, porodica pokojnika je pristala da njegove organe zavešta osobama kojima su bili potrebni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online