Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.05.2013.
12:30
Beta A

U Venecueli fali svega, najviše wc-papira

Venecuela se i dalje suočava sa nestašicom osnovnih namirnica, a u poslednje vreme u prodavnicama više nije moguće naći ni sredstva za higijenu, posebno ne tolaet-papir.

Jurnjava po Karakasu za toalet-papirom. A kada ponestanu zalihe biće dobro i lišće koke
 

"Imam 71 godinu i ovo nikada nisam video", rekao je Manuel Fagundes, dok je u centru Karakasa bio u potrazi za osnovnim namirnicama.

Toalet-papir je juče bilo moguće naći samo u jednoj samoposluzi u glavnom gradu Venecuele. Jedna prodavnica je prethodno dobila veliku količinu koja je ubrzo razgrabljena, navodi agencija AP.

"Već dve nedelje ga tražim. Rekli su mi da ga ovde ima i zato sada čekam u redu", rekla je Kristina Ramios.

Venecuelanske vlasti optužuju prethodni režim za nestašicu koja je već dugo svakodnevnica u Venecueli, zemlji sa oko 26 miliona stanovnika, a ove nedelje su obećale da će problem delimično biti rešen tako što će biti uvezeno 760.000 tona hrane i 50 miliona rolni toalet-papira.

Ekonomisti kažu da je nestašica u Venecueli posledica kontrole cena čiji je cilj bio da osnovne namirnice budu dostupne najsiromašnijim građanima. Kontrola cena uvek rezultira nestašicom. Ona će biti sve gora, isto kao što je bilo u Sovjetskom Savezu, rekao je Stiv Henk sa univerziteta u Merilendu, u SAD.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da opozicija i privatni privredni sektor doprinose nestašici, pošto time žele da destabilizuju državu.

Problem nestašice toalat-papira komentarisao je i venecuelanski ministar trgovine Alehandro Fleming rekavši da je to posledica povećane potražnje do koje je došlo zbog "kampanje u medijima", čiji je cilj bio da destabilizuje državu.

Prema njegovim rečima, uobičajana potražnja za tolaet papirom je 125 miliona rolni, a sada se traži dodatnih 40 miliona.

"Uvešćemo još 50 miliona kako bismo tim grupama pokazali da nećemo popustiti", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.05.2013. 14:02
Davno oprobani I uspjesni recepti za rusenje jednog rezima. Umjesto USA I NATO sankcija velike kompanije u Venecueli koje nisu u 99% slucajeva nikako pod kontrolom drzave namjerno izazivaju nestasice I pometnje na trzistu a uz to dobro placeni mediji I pojedinci optuzuju vlast. Ako ovako nastave Chavezovci se nece odrzati ni godinu dana. Imperija zla (USA) zestoko udara Venecuelu I tesko ce moci da izdrze.
Četvrtak 16.05.2013. 13:11
Zemlja koja se previše bavi politikom, a premalo običnim, životnim pitanjima.
Četvrtak 16.05.2013. 14:37
A kod nas i nije potreban jer mnoge %%zice i sa njim ako se brisu, smrde pa smrde.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online