Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.05.2013.
02:22
Vesti A

Porodice najveći gubitnici

Novi federalni budžet tema je nedelje u Australiji. Donet je u vreme krize i očekivanja još lošijih ekonomskih rezultata i daljeg rasta nezaposlenosti. Vlada je, nema sumnje, uprkos svim ograničenjima i činjenici da će ove godine budžet biti u deficitu za čak 18 milijardi dolara, bila primorana da donese i nepopularne mere kao što su ukidanje bonusa za novorođenu decu, povećanje cena poreza na cigarete i ukidanje poreskih olakšica za bolesne ljude koji plaćaju svoje lečenje.

Predizbornim budžetom laburisti se nadaju da će glasove birača pridobiti velikim infrastrukturalnim izdvajanjima za školstvo, infrastrukturalnim projektima širom zemlje i izdvajanjima za osobe sa invaliditetom. Najveći gubitnici ovog budžeta su porodice, koje će ostati bez prošlogodišnjih obećanih poreskih olakšica koje je trebalo da stignu od jula ove godine.

Više novca za škole

Predstavljajući svoj šesti Federalni budžet, a prema svim prognozama verovatno i poslednji, ministar trezora Vejn Svon potvrdio je da će država tokom naredne finansijske godine biti u deficitu od čak 18 milijardi dolara, dok bi eventualnim izmenama ekonomskih okolnosti državni budžet mogao da se nađe u suficitu 2015-2016. godine. Samo godinu dana ranije Vejn Svon je obećavao da će ove godine budžet biti u suficitu od 1,1 milijardu dolara, a umesto toga godina će biti završena deficitom od 19,4 milijardi dolara.


Porodice sa malom decom su prve koje će se naći na udaru nepopularnih vladinih mera štednje jer se od jula ukida bebi bonus u iznosu od 5.000 dolara. Umesto toga roditelji će pomoć dobijati kroz program poreskih olakšica za porodice, pa će za prvorođeno dete dobijati iznos od 2.000 dolara a za svako naredno po 1.000 dolara. Pored toga, porodice ostaju bez poreskih olakšica u visini od 600 dolara, na koje su računali posle najave prošlogodišnjeg budžeta.


Penzioneri koji žive u svojim kućama najmanje 25 godina, a odluče da smanje svoj stambeni prostor prodajom kuće, moći će da na računu banke zadrže do 200.000 dolara, a to im se neće odražavati na isplatu starosne penzije.
Kako se očekivalo, federalna vlada je potvrdila najavljena velika izdvajanja za program osiguranja osoba sa invaliditetom u iznosu od 14,3 a tokom narednih 10 godina biće izdvojeno 9,8 milijardi za reformu obrazovanja.


Zaposleni će morati da izdvajaju više za obaveznu zdravstvenu zaštitu kroz Mediker program, a država se nada da će dodatnim oporezivanjem od 0,5 procenta obezbediti preko 3,3 milijarde dolara kojima će se delimično finansirati program osiguranja osoba sa invaliditetom.


U prognozama federalnog budžeta ne predviđa se povećanje zaposlenosti, a očekuju se dodatna smanjenja kamatne stope tokom naredne finansijske godine.


Bebi bum se ukida 1. marta 2014.


Ukoliko planirate bebu, onda požurite. Nemate baš previše vremena za gubljenje. Ukoliko ne ostanete u drugom stanju tokom naredne dve nedelje, nećete imati pravo na bebi bonus u iznosu od 5.000 dolara. Ovu pomoć država ukida za devet meseci i dve nedelje, odnosno od 1. marta 2014. godine. Nakon toga ova pomoć će biti zamenjena povećanjem poreskih olakšica za porodice. Porodice koje žele da iskoriste porodiljsko odsustvo ono će biti povećano na 2.000 dolara nakon rođenja ili usvajanja prvog deteta, a nakon toga za svako naredno dete biće smanjeno na 1.000 dolara.


Više novca za školstvo


Ukoliko imate dete školskog uzrasta, školska reforma obezbeđuje bolje finansiranje. Od 1. januara 2014. godine škole će sredstva od države dobijati za svakog učenika. Za svakog učenika osnovne škole država će izdvajati 9.271 dolar godišnje a za učenike srednjih škola 12.193 dolara po đaku. Za učenike sa posebnim potrebama, za decu sa neengleskog govornog područja ili iz domorodačkih zajednica, biće izdvojena i veća sredstva.


Beneficije za penzionere


Ukoliko ste starosni penzioner koji razmišlja da proda kuću, od 1. februara 2014. godine, a u njoj živite neprekidno 25 godina, imaćete mogućnost da posle prodaje zadržite 200.000 dolara na računu i ostvarujete kamatu a da se to ne odražava na isplatu vaših penzija. Ukoliko imate investicije ili ostvarujete interes od toga, imaćete određene nove beneficije tokom perioda do 10 godina.


Veća izdvajanja za regione


Ukoko je pozitivan odgovor, onda ćete imati korist od najavljenog izdvajanja u visini 2,9 milijardi dolara za bolje zdravstvene službe i 1,5 milijardi dolara za podsticanje zapošljavanja.


Da li ste samohrani roditelj?


Više nećete gubiti pravo na penzionersku kartu za popuste (PČ) i ukoliko zarađujete previše na radnom mestu. Tokom perioda od 12 nedelja imaćete pravo da koristite PČ karticu čak i ukoliko ne ispunjavate uslove za plaćanje kao samohrani roditelj ako vam je najmlađe dete napunilo osam godina ili ostvarujete prihode sa radnog mesta. Samohrani roditelji, koji su nezaposleni, a žele da školovanjem dođu do boljih mogućnosti za zaposlenje, imaće pravo na 62,40 dolara dodatka na svake dve nedelje.


Manje za vrtiće


Maksimalni dečji dodatak za vrtić, koji će država isplaćivati roditeljima iznosiće do 7.500 dolara sve do 30. juna 2017. godine. Nažalost, država neće uvoditi nove mere kojima bi se usluge dečjih vrtića učinile pristupačnijim, ali će investirati u vrtiće kako bi oni poboljšali kvalitet svojih usluga. Vlada je najavila da će investirati do 300 miliona dolara, tokom naredne dve godine, kako bi privukli veći broj obrazovanih i stručnih radnika koji bi radili u vaspitanju dece. Oni bi mogli da računaju i na veće plate. Država će sa 12,9 miliona dolara, tokom naredne tri godine, pomoći otvaranje vrtića sa produženim boravkom za decu čiji roditelji rade i nakon standardnog radnog vremena.


Nezaposleni


Ukoliko primate pomoć za nezaposlene od 1. jula 2015. godine ćete imati pravo da dvonedeljno zarađujete do 100 dolara, a da se vaše prinadležnosti ne smanjuju. Trenutno nezaposleno lice može da zaradi do 62 dolara na 14 dana. To znači da će primalac pomoći tokom godine moći da zadrži dodatnih 494 dolara od posla sa skraćenim radnim vremenom.


Lica sa invaliditetom


Imaćete niz pogodnosti iz više programa u iznosu od 19,4 milijardi dolara, koje će država početi da realizuje tokom sedmogodišnjeg perioda već od jula ove godine.


Bolesni


Ukoliko se lečite od raka, država će sa 29,6 miliona dolara pomoći pristupačnost lekovima i sredstvima za hemioterapiju. Biće izdvojeno i 226 miliona dolara za prevenciju raka. Žene starije od 55 godina imaće pravo na besplatnu mamografiju, pomoćiće se u prevenciji raka prostate, istraživački programi, finansiranje transplantacije kostne srži i drugo.


Lekari bez posla?


Lekari i specijalisti biće podsticani da se zapošljavaju u regionalnim zdravstvenim centrima. U tu namenu izdvaja se 33,8 miliona dolara.


Studenti


Ukoliko razmišljate upisivanje postdiplomskih studija, onda imate sreće. Vlada će izdvojiti 97 miliona dolara, od 2014. do 2017. godine za dodatnu pomoć i podsticanje programa za postdiplomske studije. Međutim, od sledeće godine ukida se školarina za brucoše. Umesto toga uvešće se studentski krediti, ali samo ukoliko primaju pomoć za Austadi i Abstadi. Međutim, kada se zaposle novac će morati da se vrati državi. Studenti koji su koristili državni kredit za plaćanje studija, ostvarivaće popust od 10 odsto ukoliko novac vrate pre predviđenog roka.


Mala privreda


Predviđaju se programi u iznosu od 7,2 miliona dolara kojima će se tokom naredne tri godine podsticati da koriste mogućnosti upotrebe digitalne ekonomije i pogodnosti Nacionalne brodbend mreže (NBN).


Pušači


Za vas nema dobrih vesti. Paklica od 25 cigareta poskupeće za oko sedam odsto od 2014. godine.


Radnici iz inostranstva


Ukoliko planirate da se zaposlite na osnovu vize 457 onda to uradite još tokom nekoliko narednih nedelja. Od jula zahtev za vizu poskupljuje na 900 dolara. Takođe, vaš poslodavac biće češće kontrolisan jer država izdvaja 3,4 miliona dolara u borbi protiv lažnih poslodavaca koji zloupotrebljavaju vize i uslove radnika pod kategorijom 457.


Ukidaju se poreski popusti


Ukida se veći broj popusta koji su do sada poreski obveznici ostvarivali. Među njima poreski popust na osnovu plaćenih medicinskih troškova, a moći će da ga koriste samo oni kojima su potrebna invalidska pomagala, primaoci tuđe nege i pomoći, starosni penzioneri, ali samo do 1. jula 2019. godine. Zaposleni koji žele da kroz dodatne kvalifikacije poboljšaju svoje znanje, od 1. jula 2014. godine neće moći da podnose zahtev za poreske olakšice koje iznose preko 2.000 dolara.


Porez na superpenzione fondove


I na kraju za sve zaposlene koji štede novac u superpenzionim fondovima: od 1. jula 2014. godine uvodi se novi porez od 15 odsto na interes iz penzionog fonda u kome bilans prelazi 100.000 dolara. Penzioneri sa visokim ušteđevinama u penzionim fondovima moraće da plaćaju veće poreze državi, dok oni koji zarađuju do 37.000 dolara, neće plaćati porez na super fondove, pa će tako uštedeti i do 500 dolara.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Čovek s mnogo duše
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online