Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.02.2010.
09:26
Tanjug A

"Lufthanzini" piloti štrajkuju, manji broj letova ka Beogradu

Piloti nemačke nacionalne aviokompanije i najvećeg evropskog avioprevoznika "Lufthanza" stupili su u četvorodnevni štrajk zbog spora oko plata i sigurnosti radnih mesta, javio je danas britanski BBC. Neki letovi ovog avio-prevoznika iz Nemačke za Beograd su otkazani.

Kompanija je otkazala 3.000 letova uoči noćašnje obustave rada, najavila mnoga kašnjenja na domaćim i međunarodnim letovima i izrazila bojazan da bi mogla dnevno da izgubi oko 25 miliona evra.

U štrajku je oko 4.000 pilota zaposlenih u "Lufthanzi", "Lufthanzi kargo" i ogranku "Germanvings".

"Lufthanzini" piloti strahuju da su njihovi direktori planirali, da bi uštedeli finansijska sredstva, da sve veći broj letova i poslova prebace na druge aviokompanije koje su "Lufthanzine" podružnice i u kojima su troškovi poslovanja i plate letačkog osoblja niži, poput "Ostrijan erlajnsa i "Lufthanza Italia", navodi BBC.

Kompanija je odlučila da u naredna četiri dana otkaže 3.000 letova, što je oko 40 odsto raspoloživih kapaciteta nemačkog avioprevoznika i pripremila vanredni red letenja, a od rukovodećih ljudi sa pilotskim dozvolama zatražila da se "nađu" za komandama aviona.

I nemački ministar saobraćaja Peter Ramzauer je upozorio da će štrajk naneti štetu privredi zemlje i ugledu aviokompanije i da će se to itekako osetiti na aerodromima širom Nemačke i van nje.

Avio-prevoznik "Džermanvings" koji je u sklopu "Lufthanze" obavlja saobraćaj bez promena. Letovi ove kompanije iz Nemačke za Beograd planirani za 23. i 25. februar (Kel-Bon-Beograd i Štutgart-Beograd) obaviće se po rasporedu. 

Smanjuje se broj letova ka i iz Beograda

 

Danas je otkazan i prvi "Lufthanzin" let prema Srbiji i to LH3400 iz Minhena, koji je trebalo da poleti u 10,45 sati. Ostali letovi između Frankfurta i Minhena prema Beogradu realizovani su prema redu letenja.


Kako je "Vestima" potvrđeno u beogradskom predstavništvu Lufthanze, sutrašnji prvi jutarnji let iz Minhena je takođe otkazan, dok će dva popodnevna leta biti realizovana, ali su zato otkazana oba sutrašnja Lufthanzina leta iz Frankfurta, i to LH 3405 koji je trebalo da poleti u 6,30 ujutro, kao i let LH 3406 predviđen da poleti u 11,55 sati.


U predstavništvu nemačke kompanije zasad nisu mogli da daju preciznije informacije o otkazima letova narednih dana, jer će se prilagođavanje saobraćaja raditi jedan dan unapred.


Sindikat pilota sidnikata "Kokpit" najavio je da će štrajk trajati između 22. i 25. februara. Kompanija Lufthanza je pozvala sve putnike koji imaju karte za ove datume, da se jave "kol centru" u Nemačkoj na broj - 0800 / 8-50-60-70, kako bi rebukirali letove. Putnici u Beogradu za informacije o letovima mogu da kontaktiraju predstavništvo kompanije na telefon + 381-11-3034944.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online