Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.05.2013.
06:43
Politika A

Angela Merkel, da li je zaista nepoštena i komunista?

Nemačkog kancelara Angelu Merkel očekuje ”vruća” politička nedelja. Izdavačko preduzeće ”Pajper”, pustiće u prodaju u utorak 14. maja knjigu Gintera Lahmana i Ralfa Georga Rojta ”Prvi život Angele M.”. Šefica nemačke vlade opisana je u biografskom delu kao ”bivša drugarica Angela”, koja se do pred pad Berlinskog zida zalagala za opstanak DDR-a, kritikujući alternativu ponovnog ujedinjenja podeljene države.

Klasičan političar - sve za vlast - i rutinski zaokret sleva na desno: Angela Merkel
 

Na osnovu prikupljenih dokumenata i intervjua, dvojica autora dokazuju da je Angela Merkel bila pragmatski orijentisana komunistkinja koja se zalagala za demokratske reforme u okviru tadašnjeg političkog sistema DDR-a.


”Podaci koji su poznati široj nemačkoj javnosti stvaraju, u najmanju ruku, pogrešnu sliku o današnjoj prvoj dami konzervativne, građanske struje”, tvrde autori knjige, urednik konzervativnog ”Velta” Lahman i komentator bulevarskog ”Bilda” Rojt.


”Angela Merkel, sigurno, nije bila posvećena samo kvantnoj fizici. Bila je konformista sistema i istaknuti član ’lože’ pristalica jednopolne naučne istine, potekle iz bivšeg SSSR-a”, kaže Lahman. Pri tom ponavlja tezu po kojoj se Merkelova sve do 1989. godine javno zalagala za opstanak takozvanog demokratskog socijalizma u DDR-u.


Merkelova, naravno, ne poriče da nije verovala u ponovno ujedinjenje, bar ne do pred pad Berlinskog zida. U tom stavu nije bila usamljena. Ni najistaknutiji zagovarači ponovnog ujedinjenja nisu verovali da će do spajanja podeljene države doći tako brzo. Književnik i nobelovac Ginter Gras, tadašnji šef nemačke socijaldemokratije Oskar Lafonten i mnogi drugi, smatrali su da bi samo zbližavanje dve Nemačke, kao takvo, predstavljalo neočekivani uspeh. Joška Fišer je izjavio, štaviše: ”Zaboravimo na ujedinjenje i držimo jezik za zubima - najmanje još dve decenije!”


Sumnje u političku ostvarivost ponovnog ujedinjenja, ipak, nije isto što i zauzimanje za opstanak istočnonemačkog režima, makar to nastojanje bilo ”uvijeno” zalaganjem za demokratske reforme, komentarišu nemački analitičari.


Shodno situaciji se postavlja pitanje - kako je Merkelova mogla da za samo nekoliko nedelja napravi zaokret u svom političkom opredeljenju, da se kao angažovana komunistkinja preobrazi u građansko konzervativnu političarku?


U nastojanju da spreči što se sprečiti može, Merkelova je pred premijerno predstavljanje biografske knjige o njenoj mladosti posetila bioskopsku predstavu nekadašnjeg kultnog filma iz DDR ”Paul i Paula”. U podijumskoj diskusiji koja je priređena posle prikazivanja filma, Merkelova je istakla da je većina Istočnih Nemaca u vreme pred pad režima u DDR-u živela od danas do sutra. Naglasila je i značaj završne rečenice u filmu: ”Nećemo govoriti ni o prošlosti, ni o budućnosti - već samo o ovome sada...”


Analitičari sa kojima je ”Politika” stupila u kontakt, ipak, sumnjaju da je stvar time završena. Poznavaoci situacije, štaviše, očekuju da se ponovo otvori rasprava o spornim kontaktima Merkelove i nekadašnje, ozloglašene službe državne bezbednosti ”Štazi”.


”Sasvim je izvesno da nekim uticajnim krugovima u međunarodnoj zajednici ne odgovara da Merkelova po treći put bude izabrana za mandatara vlade”, tvrde izvori u Berlinu, dodajući da je nemačka kancelarka postala ”preveliki teret” za Evropu i svet.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.05.2013. 12:51
Kakva je razlika? Evo i u Srbiji su svi dobri komunisti danas velike demokrate. A ovi podaci o Merkelovoj jos jednom dokazuju da je dobro iskoriscen agent CIA.
Ponedeljak 13.05.2013. 10:32
Ko god došao na vlast u Njemačkoj, nama Srbima ne može biti bolje ! Isto, ili još gore !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online