Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2013.
03:33
Vesti A

Švedski Šindler počasni građanin Australije

Čovek koji je u Ginisovoj knjizi rekorda upisan kao najveći spasilac života ubijen je 2001. godine pod nerazjašnjenim okolnostima.

Sve u životu duguje Australiji, a život Raulu, rekao je australijski profesor
 

O njemu su pisane knjige, snimani filmovi. Škole širom sveta nazvane su po njemu. Raul Valenberg je 1944. spasao živote hiljadama mađarskih Jevreja. On je u ponedeljak posthumno odlikovan novoustanovljenim priznanjem počasnim građaninom Australije.


Raul Valenberg je rođen 1912. godine u jednoj poznatoj švedskoj preduzetničkoj i diplomatskoj porodici. Trebalo je da postane bankar, ali za taj poziv nije imao ni volje, ni talenta. Počeo je, pa prekinuo studije arhitekture u SAD. Tokom Drugog svetskog rata u Švedskoj je započeo trgovinu delikatesima.Ratne 1944. godine je iz bezbedne Švedske otputovao u Budimpeštu sa zadatkom da spasi mađarske Jevreje od uništenja, a kojima je obezbeđivao pasoše i smeštaj u diplomatskim zgradama.


Kako se čulo na prigodnoj ceremoniji organizovanoj u Kanberi u ponedeljak, Mađarsku je 1944. okupirala Nemačka. Adolf Ajhman brutalno sprovodi deportaciju Jevreja, a 473.000 muškaraca, žena i dece je već ubijeno, kada je Raul Valenberg "anđeo Budimpešte" kako su ga kasnije zvali, stigao u mađarsku prestonicu. Od švedske vlade je dobio tajni zadatak da sa 150.000 dolara od američkog Odbora za ratne izbeglice, spasi preostale Jevreje.?


Kao švedski izaslanik Valenberg je imao diplomatski imunitet, a to je znao da iskoristi: kupovao je zgrade koje su služile za spasene kao skloništa pod zastavom Švedske. Podmićivao je službenike, pretio političkim posledicama kada bi mu uskratili pomoć.

Spasavao Jevreje pod plaštom diplomatskog imuniteta

Kada je Crvena armija ušla u Budimpeštu 1945. u gradu je bilo čak 100.000 Jevreja. 16. januara švedske vlasti su saznale da se Valenberg nalazi pod sovjetskom zaštitom: "Ne znam da li sam njihov gost ili zatvorenik", našalio se Valenberg, kada je i poslednji put viđen živ. Od tada mu se gubi svaki trag.

Tek 2001. godine saznaje se da je Valenberg ubijen, a ko ga je ubio, ostaje još nepoznanica. Danas postoje brojni filmovi i knjige o Raulu Valenbergu. Posthumno je više puta odlikovan širom sveta. Čak se nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda - kao najveći spasilac života.


Predstavnik prve ministarke Džulije Gilard rekao je da je priznanje dodeljeno posle dugog i pažljivog razmatranja čoveku koji bez sumnje tako nešto zaslužuje. U procesu odlučivanja učestvovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova, posle čega je predlog zvanično dostavljen guvernerki Australije. Iz vlade je saopšteno da se trenutno ne razmatra mogućnost da se ovo priznanje dodeli još nekom pojedincu.


Zadužio ga životom


Valenberg je spasio i život, sadašnjem profesoru neurologije Frenku Vajdi iz Melburna, koji je tada imao samo devet godina. On je godinama apelovao kod nedležnih da se ovom čoveku, jednom od najvećih humanista, dodeli počasno priznanje Australije. Profesor Vajda i njegova majka bili su ispred streljačkog stroja, jer su uhapšeni pošto nisu nosili žute Davidove zvezde u Budimpešti. Međutim Valenberg je uspeo da ubedi članove mađarske fašističke partije da oslobodi grupu.


"Sve u životu dugujem Australiji, ali svoj život dugujem Raulu Valenbergu", rekao je Vajda.


Ceremoniji u Kanberi prisustvovali su i drugi preživeli Jevreji iz Mađarske, kojima je Raul Valenberg spasao život.


Primer otpora nacizmu


Guvernerka Australije Kivintin Brajs istakla je na ceremoniji u Kanberi, da iako u čast Valenberga u Australiji postoji veliki broj spomenika i parkova, priznanje počasnog građanina Australije, predstavlja još jedan korak napred.


"Ne mogu da istaknem koliko je važno i značajno da se ovo priznanje dodeli Valenbergu, kome na ovaj način želimo dobrodošlicu u našu porodicu", rekla je guvernerka u ponedeljak.


Dodeljivanje počasnog priznanja podržali su i vlast i opozicija. Tako je Toni Abot istakao da je u vreme kada je bilo sigurnije i lakše da se okrene glava na drugu stranu Raul Valenberg uradio nešto značajno za čovečanstvo.


"To je bio njegov primer otpora nacističkoj tiraniji", rekao je između ostalog lider opozicije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online