Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.02.2010.
11:27
Vestionline A

Netanijahu odobrio ubistvo lidera Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odobrio je početkom prošlog meseca ubistvo komandanta palestinskog Hamasa Mahmuda al-Mabuha, ubijenog 20. januara u Dubaiju, piše britanski "Sandej tajms".

''Sandej tajms'' piše da je al Mabuh ubijen po odobrenju Benjamina Netanijahua

 
U opširnom izveštaju, zasnovanom na izvoru bliskom Mosadu, britanski list navodi da je Netanijahu dao šefu službe Meiru Daganu zeleno svetlo za operaciju u emiratu na sastanku u Midraši - Mosadovom štabu u severnom predgrađu Tel Aviva.

Isti izvori navode da se grupa agenata obučavala za misiju tajno u jednom telavivskom hotelu. Iako je Mosad znao za mnoge bezbednosne kamere postavljene širom emirata, agenti su iznenađeni sposobnošću policije u Dubaiju da nabavi sve snimke osumnjičenih na tako efikasan način.

Mosad je dobio informaciju da Mabuh planira da putuje u Dubai i započeo rad na planu o ubistvu u hotelu u kome bude odseo. Nije se predviđalo da će operacija biti posebno rizična, niti komplikovana i Netanijahu je navodno rekao agentima Mosada: " Narod Izrael računa na vas. Srećno".

Zamenik šefa diplomatije Izraela Dani Ajalon izjavio je u subotu da nema dokaza koji povezuju Izrael sa ubistvom Mabuha u sobi luksuznog hotela, i pored detaljnog izveštaja o načinu na koje je hamasovac ubijen.


"Tajms" nije odgonetnuo kako su ubice ušle u njegovu sobu i da li je zadavljen ili otrovan. Zaposleni u hotelu nisu našli trgove nasilja niti borbe u sobi, već samo lek za visoki pritsak, koje su ostavili izraelski agenti, piše britnski list.



Drugi britanski list "Sandej miror" objavio je da britanski ministri veruju kako su pasoši te zemlje, koje je koristio deo agenata, tajno kopirani na izraelskom međunarodnom aerodromu Ben- Gurion. Tako je šestoro Britanaca useljenih u Izrael neželjeno umešano u zaveru za ubistvo.

Islamistički Hamas je odmah optužio Izrael za smrt Mabhuha, osumnjičenog za otmicu i ubistvo dva izraelska vojnika još pre dve decenije. Mabhuh je bio jedan od osnivača vojnog krila Hamasa.

Policija u Dubaiju je objavila listu imena i fotografija 11 ljudi osumnjičenih za zločcin, uključujući jednu ženu. Šef policije u emiratu je, takođe, upro prst u Mosad, zatraživši od Interpola da uhapsi vođu agencije, ako se to dokaže. Osumnjičeni su imali šest britanskih, tri irska i po jedan francuski i nemački pasoš. U subotu se ispostavilo da je samo jedan, nemački, bio orginalna putna isprava.

Izraelski mediji prenose pisanje "Špigla" da je to pasoš Izraelca Mihaela Bodenhajmera koji je pre nepunu godinu uzeo nemačko državljanstvo u Kelnu, jer su mu se baka i deda tamo venčali pre Drugog svetskog rata, u kome su ubijeni.

Bodnhajmer je sam tvrdio da živi u Kelnu, što navodno nije tačno.

U Izraelu inače živi još jedna osoba istog imena koja se pre dve decenije uselila iz SAD i koja je mislila da je žrtva ukradenog identiteta. Radi se o religioznom Jevrejinu koji pohađa jevrejsku versku školu- kolel za oženjene muškarce.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online