Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 02.05.2013.
16:27
Beta A

Holandski general: VRS napadala i Unprofor kod Srebrenice

Holandski general Kornelis Nikolaj izjavio je, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da su snage bosanskih Srba, tokom ofanzive na Srebrenicu u julu 1995, napadale i Unprofor, iako su to negirale posle protesta UN.

Foto: Arhiva
 

Tadašnji načelnik štaba Unprofora u BiH, general Nikolaj jeposvedočio da je od vrha Vojske Republike Srpske (VRS) više puta zahtevao da obustavi napad na Srebrenicu. Mladićevi najbliži saradnici, međutim, opovrgavali su da je u toku ofanziva na tu
zaštićenu enklavu u istočnoj Bosni.

VRS uskraćivala potrepštine Unproforu

Svedok je potvrdio i navod optužnice da je VRS, pre napada na Srebrenicu, mesecima uskraćivala osnovne potrepštine Unproforu i stanovništvu Srebrenice, ograničavajući pristup konvoja enklavi. "Plavi šlemovi", usled nedostatka goriva i ljudstva - izazvanih restrikcijama koje je nametnula VRS - nisu mogli da svoj mandat ispunjavaju na propisani način još od juna 1995, o čemu je štab Unprofora obavestio potpukovnik Karemans. General Nikolaj napomenuo je da je, koliko je bilo moguće, holandski bataljon delio sa stanovništvom gorivo i lekove.

Tužioci su u sudnici prikazali više protesta koje je zbog takve situacije svedok ulagao generalu Mladiću i njegovim saradnicima. Mladićevi branioci sutra će unakrsno ispitivati svedoka Nikolaja.

General Mladić (70), u to vreme komandant VRS, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana i progon hiljada žena, dece i staraca u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Nikolaj je rekao i da je, posle napada VRS na posmatračke punktove holandskog bataljona Unprofora (Dutćbat) i civile u Srebrenici, 9. jula 1995, upozorio generala Mladića da će, ako ne obustavi ofanzivu, zatražiti da položaje VRS iz vazduha napadne NATO.

Do tih napada došlo je 10. jula, ali to nije zaustavilo VRS, koja je u Srebrenicu ušla sutradan.

Mladićev pomoćnik Milan Gvero, po svedoku, u odgovoru 11. jula 1995. "netačno je tvrdio" da VRS ne napada "plave šlemove", a zatim je Nikolaju zapretio da će on biti odgovoran za sudbinu pripadnika Unprofora i civila u Srebrenici, ako se nastave vazdušni udari NATO-a na VRS.

Nikolaj je napomenuo je da je zbog toga "ljut i danas, 18 godina posle tih događaja".

Tu "pretnju" Unprofor je shvatio "veoma ozbiljno", podrazumevajući da će, ako napadi NATO-a iz vazduha ne budu zaustavljeni, VRS otvoriti "snažnu vatru" na Srebrenicu, s ozbiljnim posledicama, s obzirom na veliki broj stanovnika. Napadi na Unprofor i Srebrenicu nastavljeni su do pada enklave u ruke srpskih snaga, izjavio je svedok.

General Nikolaj izjavio je i da je, posle pada Srebrenice, komandantu holandskog bataljona Unprofora Tomu Karemansu bilo naređeno da "ostane sa civilima" i da se "pobrine za evakuaciju" civila, budući da "nije bilo hrane, vode", ni drugih uslova za njihov ostanak.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.05.2013. 17:00
To sto ste godinama pre pada Srebrenice dozvoljavali da Naser Oric kolje po samoj Srebrenici i okolini nikom nista.Bez obzira na "istinu" koju namece Haski sud prava ISTINA ce kad-tad ugledati svetlost dana.Poceli su i sami muslimani da pricaju kako je zaista bilo i da ruse mit o Srebrenici koji nam zapad i Haski sud namecu.Procitajte izjave Hakije Meholjica ratnog komandanta policije u Srebrenici i Ibrana Mustafica jednog od osnivaca SDA.Oni govore da su se prilikom proboja iz Srebrenice muslimani koji su lutali po sumama u grupama medjusobno ubijali kada su nailazili jedni na druge.
Četvrtak 02.05.2013. 16:55
Ratko Mladic Srpski vitez!
Četvrtak 02.05.2013. 17:13
Usled nervnog rastrojstva neki muslimani su izvrsili samoubistvo.Neki muslimani su bili na listama za odstrel zato sto su previse znali.Oni se slazu da je na taj nacin ubijeno oko 1000 muslimana.Slazu se i da ima dosta srpskih zrtava koje su sahranjene u Potocarima.Neki muslimani koji su navodno sahranjeni su i dan danas zivi.I jedan i drugi kazu da je sve sto se tice Srebrenice dogovoreno izmedju Alije izetbegovica,Bila Klintona i Nasera Orica,kako bi se izazvalo bombardovanje Republike Srpske.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online