Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 29.04.2013.
18:50
Beta A

Peres: Izrael učio iz primera bivše Jugoslavije

Izraelski predsednik Šimon Peres rekao je, povodom mirovnih pregovora s Palestincima, da je njegova zemlja iz primera bivše Jugoslavije naučila da je najispravnije rešenje uspostavljanje dve nezavisne države jedne do druge u miru, prenosi izraelski portal Aruc ševa.

Tomislav Nikolić i Šimon Peres

Peres, koji je razgovarao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, pre radnog ručka rekao je Nikoliću da je Jerusalim "takođe naučio da budućnost nije jedna država sukoba, već dve države za dva naroda".

Izraelski predsednik je istakao neophodnost da Izrael nastavi razgovore s palestinskim vlastima.

Palestinci odbijaju da nastave pregovore, sve dok Izrael ne obustavi spornu gradnju jevresjkih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, za koje Palestinci žele da budu deo njihove buduće države.

Izrael, koji je te teritorije okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. odbija da obustavi gradnju i traži da pregovori počnu bez preduslova.

Nikolić, koji je otputovao u trodnevnu posetu Izraelu i palestinskim teritorijama, rekao je u razgovoru s Peresom da i Beograd i Jerusalim znaju za teške ratove. On je dodao da izazovi današnjice zahtevaju jače ekonomske, odbrambene i bezbednosne veze.

Nikolić je istakao da je ponosan što su najsofisticiraniji irigacioni sistemi u Srbiji napravljeni u Izraelu, kao i da bi bio srećan da dve zemlje prošire saradnju i u drugim oblastima.

Predsednik Srbije je u intervjuu Džeruzalem postu, čiji delovi su objavljeni, rekao da se između Srbije i Izraela mogu povući "mnoge istorijske paralele", naglasivši da su oba naroda doživela da "njihove istorijske domovine padnu pod stranu okupaciju, kao i da budu na meti proterivanja i gonjenja".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.04.2013. 19:16
Da je ucio iz primera bivse Jugoslavije danas bi ga bilo koliko i Jugoslavije. Izrael je ucio od najmocnijih svetskih sila, i to sprovodjenje efikasne i brutalne sile ali i nekaznjenog genocida, pracenog manipulacijama na nivou sveta.
Ponedeljak 29.04.2013. 21:05
Toma na zalost nije imao vremena da uci skolu i posecuje studije, morao je da sedi na stiroporu i strajkuje gladju, pa je diplome stekao po kratkom (masters extra). Da je ucio, ne bi poredio Izrael sa Srbijom, a Palestince sa Kosovom. Halo Tomo, ovde je stvar obrnuta, polupao si loncice, Izrael je oteo Palestincima istocni Jerusalim i proterao ih. Nadji bolje savetnike. Ali Palestinci se ne odricu svojih teritorija, radi nekakvog datuma, ne potpisuju takve sporazume. Da si kod njih, vec bi bio posle potpisa i izvinjavanja u oblacima, visoko, visoko.
Ponedeljak 29.04.2013. 18:52
Завади па владај! Али нису они учили од нас, него су Јевреји то измислили!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online