Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 29.04.2013.
17:08
Vijesti A

Putin daje Ukrajini 10 milijardi za savez

Bitka između Brisela i Moskve za prevlađujući uticaj u Ukrajini sada se vodi na ekonomskom terenu, konstatuju mediji u Kijevu. EU nudi Kijevu asocijativno članstvo, a ruski predsednik Vladimir Putin korist od deset milijardi dolara godišnje, ako se "mlađa sestra" priključi Carinskom savezu tri članice Zajednice nazavisnih država.

Ukrajina mora da se opredeli sa kime će, upozorava Putin
 

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je tokom protekle nedelje imao više susreta sa ministrima spoljnih poslova Holandije, Danske, Poljske i još nekoliko članica EU koje su obećale podršku i pomoć Kijevu ukoliko do kraja leta ispuni sve uslove da bi od Brisela dobio sporazum o pridruživanju. Istovremeno je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Kljujev boravio, zajedno sa liderom opozicione partije Batkivšćina Arsenijem Jacenjukom, u Briselu, gde se sa predstavncima EU razgovaralo o uslovima koje treba ispuniti u naredna četiri meseca da bi se sporazum potpisao u septembru.

Putin je, prilikom tradicionalnog godišnjeg odgovora na pitanja građana Rusije, ukazao da bi Ukrajina, ukoliko se pridruži Carinskoj uniji, u kojoj su za sada, pored njegove zemlje, Belorusija i Kazahstan, godišnje imala ekonomsku dobit od približno deset milijardi dolara. Takva dobit bi usledila ne samo zbog znatno nižih cena ruskog gasa, već i drugih pogodnosti koje bi ukrajinska preduzeća imala na tržištu Carinske unije, tvrdi Putin koji je ranije ove godine, prilikom razgovora sa Janukovičem, pokušao da ukaže na veliku korist za Ukrajinu ako uđe u Carinsku uniju.

Ukrajina je za sada stavila do znanja da bi prihvatila status posmatrača u Carinskoj uniji, ali iz Moskve je brzo stigao odrečan odgovor i savet da se Kijev mora, na kraju, opredeliti da li će se čvršće ekonomski vezati za Rusiju ili EU.

Koliko je Rusiji stalo do Ukrajine dovoljno govori i činjenica da je u Kijev doputovao i ekonomski savetnik predsednika Rusije Sergej Glazjev, u pokušaju da "prelomi" svoje ukrajinske domaćine i objasni im da budućnost njihove države leži baš u Carinskoj uniji. Glazjev se nije libio ni da zapreti Kijevu, ukoliko zaključi asocijativni sporazum sa EU, da će mu vrata Carinske unije u tom slučaju biti zatvorena.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.04.2013. 17:39
Kao i Srbiji, a EU MAGLU, dok je iskoristava za svoje trziste i periferijska ponizenja.
Ponedeljak 29.04.2013. 18:41
Nije to nista, nasi daju sve za datum.
Ponedeljak 29.04.2013. 18:50
И ми уместо савеза са пријатељима смо дали Косово да би постали коњушари! Али.......... све те обесимо и мирно море!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online