Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.04.2013.
05:39
Beta A

Povlači se holandska kraljica Beatriks

Kraljica Holandije Beatriks koja će u utorak abdicirati posle 33 godine na tronu, zadobila je naklonost svojih podanika, Holanđana time što je monarhiji dala moderan, opušten i radan ton. Ceremonija ustoličenja novog kralja, njenog sina Vilem-Aleksandera održaće se na dan njene abdikacije.

Kraljica Beatriks smatra da je vreme da nove generacije preuzmu državu
 

Od krunisanja 30. aprila 1980, kraljica Beatriks je bila aktivna u životu svoje zemlje, suprotno svojoj majci Julijani koja je bila uzdržana i povučena kraljica. Među Holanđanima je postala veoma popularna jer je svoju palatu u Hagu, gde su i sedišta Vlade i Parlamenta, pretvorila u "radnu palatu". Nazivana i "šeficom preduzeća Holandija" često je primala ministre, ambasadore i predstavnike društva.

Dok je njena majka više volela da je oslovljavaju sa "madam" – na francuskom, Beatriks je držala do titule "Vaše visočanstvo". Tokom vladavine Beatriks Holandija je prošla kroz duboke promene i društvene eksperimente – legalizacija pobačaja, dekriminalizacija marihuane, dopuštanje homoseksualnih brakova.

Beatriks Armgard Vilhelmina rođena je 31. januara 1938, a rano detinjstvo je, zbog izbijanja Drugog svetskog rata, provela najpre u Velikoj Britaniji, a potom u Kanadi.

U Holandiji sve narandžasto u čast kraljice i novog kralja
 

Posle studija prava, njeno venčanje sa zapadnonemačkim diplomatom Klausom fon Amsbergom 10. marta 1966. izazvalo je zaprepoašćenje. Holanđani nisu dobro prihvatili da se njihova buduća kraljica uda za čoveka koji je nosio uniformu Hitlerove omladine tokom rata. Međutim, kako je vreme prolazilo, princ Klaus je postao jedan od najpopularnijih članova holandske kraljevske porodice, a njegova smrt 2002. godine je izazvala iskrenu tugu u narodu.

Beatriks ima tri sina, među kojima je i njen naslednik Vilem-Aleksander, koji je u subotu napunio 46 godina. Njen mlađi sin Johan Friso je u komi od nesreće na skijanju februara 2012. Uprkos velkoj tuzi zbog ove tragedije, kraljica je nastavila da obavlja dužnost.

I Holanđani u narandžastom u iščekivanju dana krunisanja
 

Beatriks je uvek držala do toga da ima poseban odnos sa svojim premijerima koji po tradiciji svakog ponedeljka ujutro dolaze da je obaveste o tome šta je novo u zemlji. Jedan od premijera, Dris van Agt, pohvalio je njenu "organizovanost" i njen "smisao za biznis".

"Kraljevskom kućom se zaista upravlja kao nekim preduzećem", rekao je Henk Veseling, istoričar i savetnik dvora.

Premijer Mark Rute koji važi za velikog pobornika monarhije, odao je poštovanje kraljici. "Od njenog ustoličenja 1980-ih godina, ona je postala srce i duša holandskog društva", rekao je Rute.

Posle abdikacije, Beatriks će se, s titulom princeze, povući u dvorac Drakenstejn, u središtu Holandije, gde je živela 18 godina pre no što je postala kraljica. U tom dvorcu su odrasla njena tri sina.

"Ne povlačim se zato što su mi dužnosti isuviše teške, nego zato što sam uverena da odgovornost za našu zemlju leži u rukama nove generacije", najavila je kraljica 28. januara abdikaciju u korist svog najstarijeg sina.

Kraljica Beatriks je i najstariji monarh u holandskoj istoriji. Odluku da se povuče s trona saopštila je samo nekoliko dana uoči svog 75. rođendana.

Abdikacije monarha u Evropi od 1936. godine

U Velikoj britaniji Edvard VIII abdicirao je 12. decembra 1936. da bi mogao da se oženi za Volis Simpson, razvedenom Amerikankom, čime je izbegao veliku ustavnu krizu. Posle jedva nekoliko meseci vladavine, Edvard VIII objavio je skoro jecajući da se odriče engleskog trona. Njegov mlađi brat Albert, otac sadašnjeg suverena Elizabete Druge, krunisan je za kralja pod imenom Džordž VI, u maju 1937.

Viktor Emanuel III, kralj Italije od 1900. abdicirao je 9. maja 1946. zbog kolaboracije sa fašističkim režimom Benita Musolinija. Njegov sin Umberto II, "Majski kralj", otišao je u izgnanstvo u junu iste godine, dan posle referenduma na kome je ukinuta monarhija i uvedena republika.

Kralja Mihaja Rumunskog komunisti su primorali da abdicira u decembru 1947, a zatim nekoliko meseci kasnije i da ode u izgnanstvo. On je 1940. nasledio svog oca Karola II, koji se smatra odgovornim za rasparčavanje "Velike Rumunije".

Leopold III iz Belgije, na tronu od 1934, bio je osporavan zbog nekih akcija tokom Drugog svetskog rata i abdicirao je 16. jula 1951. u korist sina Boduena I. On je želeo na taj način da spreči rizik od izbijanja građanskog rata prilikom povratka na presto posle šest godina izgnanstva.

Kralj Faruk I iz Egipta abdicirao je u julu 1951. tokom revolucije koju je predvodio Džamal Abdel Naser, 16 godina posle dolaska na presto. Njegov sin Fuad II ga je nasledio, ali je bio primoran da se pridruži porodici u izgnanstvu posle proglašenja republike manje od godinu dana kasnije, u junu 1953.

Veliki vojvoda Žan od Luksemburga abdicirao je 7. oktobra 2000. posle 36-ogodišnje vladavine u korist starijeg sina Anrija, koji je postao šesti veliki vojvoda luksemburške monarhije. Sam Žan je nasledio svoju majku, veliku vojvotkinju Šarlotu, posle njene abdikacije 1964.

U Lihtenštajnu je princ suveren Hans-Adam preneo vladavinu 2004. na svog starijeg sina Alojzija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online