Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.04.2013.
14:07
telegraf.rs A

Bostonske ubice napravile bombe po receptu Hrvatice?!

Preživeli bostonski bombaš Džohar Carnajev navodno je priznao da su on i brat naučili kako od ekspres-lonaca da naprave bombe uz pomoć Al Kaidinog onlajn časopisa “Inspire”, u kome navodno piše i Bjelovarčanka Irena Horak, udovica Anvara al Avlakija, čoveka poznatog kao “Bin Laden interneta”, piše Jutarnji list.

Žrtve bombaškog napada tokom maratona u Bostonu
 

Časopis “Inspire” možda je i najmoćnija zaostavštine Osame bin Ladena. Na engleskom jeziku ga izdaje Al Kaida na Arapskom poluostrvu, a njen lider al-Avlaki ga je i uređivao do 2011, kada je ubijen u američkom napadu bespilotnom letelicom.

Irena Horak, koja je u međuvremenu preuzela ime Amina, nakon toga je pomagala i uređivala taj časopis, pisali su američki mediji.

Podsticanje na džihad

Cilj časopisa je podsticanje na džihad mladih muslimana iz SAD, Britanije, Australije i Kanade, pa članci nose naslove kao što su “Kako izraditi bombu u maminoj kuhinji” ili “Imate pravo na slobodu da zapalite vatrenu bombu”.

MI6 se čak pohvalio kako je uspešno sabotirao lansiranje broja s receptima za bombe, koje je zamenio receptom za šarene kolačiće iz američkog TV šoua Elen Dedženeris.

Planiranje napada

Kako piše londonski “Tajms”, istrage u Britaniji redovno kopije tog časopisa pronalaze na računarima osumnjičenih za terorizam: imala su ga četvorica muslimana s britanskim državljanstvom uhapšena u Kardifu i Stoku zbog planova da raznesu londonsku berzu, pripadnici birmingenske ćelije koja je planirala smrtonosne napade širom Britanije, kao i četvorka koja je pre nedelju dana osuđena za planiranje napada eksplozivnim “automobilom igračkom” na vojnu bazu u Lutonu.

Američki službenici tvrde da je i poginuli bostonski bombaš, 26-godišnji Tamerlan Carnajev, redovno čitao “Inspire”, u kome su mogla da se nađu i uputstva za sastavljanje bombe pomoću baruta iz vatrometa. Američki lanac “Phantom Fireworks” potvrdio je u međuvremenu da je Tamerlan u februaru kod njih kupio dve velike pirotehničke naprave za 199,99 dolara.

Već na sam dan napada na Bostonski maraton, u kome su poginule tri, a ranjeno je više od 180 osoba, istražitelji su upozorili da su dve bombe bile punjene barutom, koji se lako mogao nabaviti i u “hobi” odeljenjima većih supermarketa.

Mlađi bombaš, 19-godišnji Džohar Carnajev, istražiteljima je navodno rekao da su mu glavni motiv za napade bili američki ratovi u Iraku i Avganistanu, teme kojima se “Inspire” također redovno bavi.

Ipak, neki obaveštajni stručnjaci veruju da nipošto nije dovoljno čitati “Inspire” da bi se neko dovoljno radikalizovao da krene u terorističku akciju.

Po nekim teorijama, važniju ulogu u tome mogu da imaju propovedi radikalih propovednika na internetu, na primer samog al-Avlakija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.04.2013. 15:06
A pa nemojte tako. Neko će pomisliti da su Srbi katolici tzv Hrvati krvoločna družina i da im svetska slava prevazilazi granice Magdeburga.
Četvrtak 25.04.2013. 15:17
Moze li ekspres lonac da stane u onakav ranac kakav je prikazan na snimku pomocu kojeg je policija kacnije nasla i pobila navodne teroriste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online