Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.04.2013.
06:49
Vesti A

Zvaničnik FIFA ukrao 462.000 dolara?

Bivši zvaničnik FIFA Džek Vorner ukrao je, tvrdi se, 462.000 dolara donacija koje je Fudbalska federacija Australije dala njegovoj fudbalskoj organizaciji na Karibima, 2010. u vreme kada su Oziji lobirali da podrži njihovo nastojanje da im se poveri organizacija Svetskog kupa.

Nalaz o Vornerovoj krađi para, koja je izneta tokom panela o nepropisnim radnjama u američko-karipskoj fudbalskoj konfederaciji, a koji vodi više bivših sudija, otvorio je pitanja o odluci Fudbalske federacije Australije da se pare 2010. daju fudbalskim organizacijama koje su predvodili zvaničnici FIFA, ranije optuženi za korupciju.

Džek Vorner
 


Postojanje donacije od 462.000 dolara, kao i navodna krađa, nikada nisu javno obelodanjeni u Australiji, uključujući i istragu o propalom pokušaju kandidature

Zloupotrebio fondove

 

Istraga komiteta američko-karipske federacije utvrdila je da je FFA 2010. položila 462.000 dolara na račun banke na Karibima, a posle sastanka sa Vornerom i pristanka da će donirati sredstva za razvoj stadiona na Trinidadu i Tobagu. Istraga navodi da je račun kontrolisao Vorner koji je, čini se, kasnije pokupio u svoj džep i australijske pare.
"Imajući u vidu istoriju Vornerovog ponašanja, njegovo propuštanje da kao prihod prijavi ovu isplatu, kao i generalni nedostatak poverenja u trošenje za operacije na Trinidadu i Tobagu, komitet je zaključio da je Vorner zloupotrebio te fondove", zaključio je komitet.

vrednom 45 miliona dolara koje su vodili Fudbalska federacija i vlada.
Vorner je podneo ostavku na mesto ministra bezbednosti Trinidada i Tobaga, demantujući da je išta pogrešno učinio.


Fudbalska federacija Australije je duže vreme ostajala pri tvrdnji da je trošenje u periodu uoči Svetskog šampionata bilo u skladu sa pravilima, uprkos tome što je njihova bivša menadžerka za komercijalne poslove Bonita Mersijades izražavala zabrinutost zbog rizika davanja grantova za "međunarodni razvoj sporta" inostranim fudbalskim telima načetim korupcijom.


Kada je FFA za izgradnju stadiona Konfederaciji severnog, centralnoameričkog i karipskog fudbalskog udruženja dala 462.000 dolara, tada je nju predvodio Džek Vorner, koji je ranije bio optužen za korupciju.


Godine 2010, podsećaju izdanja "Ferfaksa" u najnovijem izveštaju, isti mediji objavili su da je FFA dala biserne ogrlice ženama zvaničnika FIFA, uključujući i Džeka Vornera, zatim da je potrošila desetine hiljada dolara za avionske karte juniora fudbalera s Kariba i platila više od milion dolara konsultantu Piteru Hardžiteji koji je privatno tvrdio da je u stanju da nagovori Vornera da glasa za Ozije.


Australijsku kampanju za Svetski kup u kojoj su Oziji od FIFA samo jedan od 24 moguća glasa, nadgledao je Ben Bakli, koji je kasnije napustio FFA.
Federalna vlada poručuje da neće tražiti povraćaj izgubljenog novca, jer ta donacija nije bila deo granta od 45 miliona dolara datog FFA za kandidaturu.
 

Čiji je novac?

 

U svom komentaru Kajli Paterson, šef komercijalnih poslova FFA, navodi da je fudbalska federacija pomagala istrazi o Vornerovom postupanju s novcem i da je u ponedeljak pisala komitetu da vidi koje će korake dalje preduzimati. Novac je isplaćen, rečeno je, iz budžeta Fonda za međunarodni razvoj fudbala i to nisu pare poreskih obveznika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online