Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.04.2013.
21:26
B92 A

Za siromašne je lou-kost zdravstvo

Kako bi izgledalo kada bi se bolnice vodile poput lou-kost avio kompanije? Rezultat bi mogao da zapanji ukoliko pogledate "Narayana Hrudayalaya" klinike u Indiji koje su već počele da funkcionišu po ovom principu. Na žalost, kada se uporede uslovi u njima i u našim državnim bolnicama, ispada da su naše već lou-kost.

Lou-kost bolnica: Veliki prozori umesto klime, a rođaci previjaju pacijente
 

Ove bolnice grade se iz unapred izgrađenih delova, ne poseduju klimu, a posetioci prolaze kroz kratak kurs kako bi bili u stanju da pomognu u post operativnoj nezi. Grupa koja stoji iza ovih klinika veruje da može da cenu operacije srca smanji na svega 800 dolara.

"Današnje zdravstvo poseduje fenomenalne servise. Skoro svaka bolest može biti izlečena, a ukoliko ne možete da izlečite pacijente, možete im pružiti smislen život", izjavio je osnivač kompanije Devi Šeti, jedan od najpoznatijih srčanih hirurga. "Međutim, koji procenat ljudi na planeti sebi može da priušti takvu negu? Sto godina posle prve operacije na srcu, svega 10 odsto svetske populacije sebi može da priušti vrhunsku negu".

Već poznat po svojoj "fabrici za srca" u Bangaloru, gde se obavlja najveći broj operacija na srcu na svetu, najnoviji projekti predstavljaju ultra-jeftine bolnice. Prva bolnica od jednog sprata u Misoru sagrađena je za svega 7,4 miliona dolara u roku od 10 meseci. U njoj se obavljaju operacije na srcu, mozgu i bubrezima, a Šeti se hvali kako je sagrađena samo sa delićem sredstava u poređenju sa bolnicama koje se grade u bogatim zemljama.

"Uskoro će u Londonu biti izgrađena bolnica koja će koštati preko milijardu funti, dok u Americi grade objekat sa 200-300 kreveta po ceni od 600 miliona dolara. Naš cilj je da sagradimo i opremimo bolnicu za 6 miliona dolara i za 6 meseci", objašnjava Šeti.

Objekat u Misoru predstavlja njegovu viziju budućnosti zdravstva u Indiji – model koji će dodatno pojačati reputaciju Indije kao centra za jeftine inovacije. Klima u objektima rezervisana je samo za operacione sale i odeljenja intenzivne nege, a ventilacija dolazi od velikih prozora na ostalim odeljenjima. Rođaci pacijenata koji posećuju bolnicu prolaze četvoročasovni kurs za medicinske sestre i od njih se očekuje da menjaju zavoje i obavljaju druge, manje zahtevne zadatke.

U svojoj arhitekturi Šeti je odbio model zgrade sa više spratova pošto to iziskuje skupe temelje i čelična ojačanja, kao i liftove i komplikovane protiv požarne sisteme. Najveći deo objekta unapred je izgrađen i sastavlja se na licu mesta, a pored bolnice u Misoru uskoro bi trebalo da se otvore i objekti u drugim gradovima.

Svaka od njih svoje postojanje duguje Šetijevoj bolnici za bolesti srca u Bangaloru koja je otvorena 2001. godine. U njoj se svakoga dana obavi 30 operacija na srcu po ceni od 1.800 dolara. Za većinu pacijenata ova cena može biti veća, ali oni najsiromašniji ne plaćaju ništa.

Kada posluje sa dobavljačima opreme, Šeti funkcioniše kao veliki supermarket kupujući skupe stvari, poput srčaih ventila, u velikoj količini kako bi dobio popust. Operacione sale rade od ranog jutra pa sve do kasno uveče, šest dana u nedelji. Ovaj sistem inspirisan je lou-kost avio-kompanijama koje gledaju da njihovi avioni što duže budu na nebu.

Svi hirurzi imaju po nekoliko operacija dnevno u poređenju sa hirurzima u bogatim zemljama koji imaju svega nekoliko zahvata nedeljno. "Shvatili smo da što imamo više operacija, naši rezultati opstaju bolji a cena usluge pada".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online