Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.04.2013.
02:22
Vesti A

Lekari nisu krivi za Elijevu smrt

Za smrt tromesečnog Elija Slavkovića koji je prebacivan iz bolnice u bolnicu pre nego što je preminuo od bakterijskog meningitisa, ne treba kriviti lekare, zaključila je istražni sudija u Sidneju. "Tužna i neočekivana" smrt Elije Slavkovića, koji duže od šest sati nije dobio antibiotik, rezultat je prirodnih uzroka", istakla je gospođa Karmel Forbs.

Beba Elije Slavković
 

Elijevi roditelji odneli su ga u Pembula bolnicu na jugu NSW, oko 8.30 uveče, 24. aprila 2009. U zdravstvenoj ustanovi pregledala ga je medicinska sestra i kasnije je prebačen u Okružnu bolnicu Biga vejli.


U tri ujutro, bebi je intravenozno ubrizgan antibiotik, što je više od šest sati, nakon što je prvi put doneta u bolnicu bleda i ubrzanog pulsa. Posle tretmana u Bigi, Elije je prebačen u Bolnicu u Kanberi, a zatim u Dečju bolnicu u Sidneju, gde je skener

Transfer bebe bez zamerki


Gospođa Forbs je utvrdila da transfer bebe iz Pembule do Bige nije mogao da joj naudi, ali da je doveo do kašnjenja u pružanju tretmana, jer se išlo "od jednog do drugog odeljenja Hitne pomoći".
Transfer iz bolnice u Kanberi do Dečje bolnice u Sidneju bio je u skladu sa detetovim medicinskim potrebama, rekla je ona.
- Bilo bi poželjno da je medicinski stručnjak iz bolnice Bige, koju su kontaktirali doktori iz Pembule došla u Bigu da pruži tretman Eliju zato što ona poseduje pedijatrijsko iskustvo - ocenila je sudija.

mozga pokazao ozbiljno oboljenje. Dečak je preminuo 10. juna 2009, u bolnici u Melburnu.


Istraga o Elijevoj smrti ocenjivala je više faktora u vezi sa tretmanom deteta, uključujući da li je antibiotike trebalo dati ranije.

U izveštaju za istražnog sudiju, stručnjak za mikrobiologiju i infektivne bolesti Dejvid Spirs kazao je da su šanse za preživljavanje u slučaju sepse generalno bolje ukoliko su antibiotici dati ranije. Ali, kako je objasnio, manje su očigledne prednosti ranog tretmana antibioticima u slučaju akutnog bakterijskog meningitisa, posebno kod male dece.


U Elijevom slučaju, on je utvrdio da se rano pojavilo oštećenje mozga, što je dovelo do smrti.


- Nemam osećaj da bi neurološki ishod bio značajnije popravljen ranijim davanjem antibiotika, tokom prvih nekoliko sati posle prijema, jer verujem da je proces značajnog oštećenja mozga koji je neminovno doveo do njegove smrti, već bio u odmakloj fazi - rekao je dr Spirs.


Pomoćnica državnog istražnog sudije Karmel Forbs takođe je ocenjivala da li je Elijevo prebacivanje među bolnicama obavljano na propisan način i da li je dete ranije trebalo da pogleda pedijatrijski savetnik.


Gospođa Forbs nije dala nikakve preporuke, navodeći da je niz promena u bolničkim sistemima u međuvremenu već ustanovljen, uključujući i raniji tretman ovakvih slučajeva.


Porodica Elija Slavkovića nije bila prisutna u Istražnom sudu Glib kada su nalazi saopšteni prošle nedelje. Bebina majka Sandra Bernobić zahtevala je istragu o eventualnim propustima osoblja u bolnicama.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
Sreda 24.04.2013. 09:11
NARAVNO da nisu krivi. Oni NIKADA nisu krivi. Kriju jedno drugo, kriju svoje greske, nemaju pokajanja ni grize savesti. Postavili su sebe na pijedestal i gledaju obicnog coveka kao nize bice. Zaboravili su da su oni tu zbog ljudi, a ne ljudi zbog njih. Zaboravili su na Hipokratovu zakletvu. Naravno, postovanje svakom dobrom lekaru koji daje zadnji atom snage da pomogne. Bebo, duso mala, neka te andjeli cuvaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online