Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.04.2013.
22:13
Beta A

Braća Carnajev planirala i druge napade

Dvojica Čečena osumnjičena za bombaški napad tokom Bostonskog maratona imala su mali arsenal oružja, municiju i eksplozive, a planirali su i druge napade, piše Njujork tajms.

Braća Carnajev: Veliki propust FBI-a
 

List navodi da iako američki zvaničnici kažu da su sigurni da su braća Tamerlan (26) i Džokar (19) Carnajev izveli napad sami, istražitelji Federalnog istražnog biroa (FBI) tragaju za naznakama da li ih je neko obučavao ili instruirao.

FBI je proširio svoju istragu u potrazi za motivima napada i traži od ruske vlade više detalja o zahtevu Moskve iz 2011. upućenom birou o mogućim vezama osumjničenih s ekstremističkim grupama, rekao je američki zvaničnik.

Policija je tokom potere ubila starijeg brata Tamerlana Carnajeva, dok je Džohar uhapšen i smešten u bolnicu s teškom ranom. Vlasti SAD navode da se veruje da je pokušao da izvrši samoubistvo pištoljem na šta ukazuje rana na vratu.

Komandant bostonske policije Edvard Devjis rekao je da su braća Carnajev planirala i druge napade pored bombaškog napada blizu ciljne linije Bostonskog maratona kada su ubili tri a ranili 170 ljudi.

Pored najmanje pet improvizovanih bombi, policija je pronašla četiri komada vatrenog oružja za koje se veruje da su koristila braća Carnajev.

"Među neodgovorenim pitanjima s kojima se suočavaju istažitelju su gde su osumnjičeni nabavili oružje i eksplozive, kako su došli do novca da ih plate i da li su im drugi pomagali u planiranju i izvođenju napada prošlog ponedeljka", navodi Njujork tajms.

Rođaci osumnjičene braće kažu da je stariji Tamerlan počeo da prihvata radikalna islamistička uverenja, a ruska vlada je tražila od službe FBI informacije o njegovim vezama s ekstremističkim grupama. On je prošle godine proveo šest meseci u Čečeniji i Dagestanu.

Ruski zvaničnici su ocenili da bi Tamerlan mogao predstavljati opasnost, a njihov zahtev za informacijame je, kako se navodi, zasnovan na informacijama da je sledbenik radikalnog islama i čvrst verenik, kao i da se drastično promenio od 2010", saopštio je FBI.

Dvojica republikanskih senatora kritikuju tu službu navodeći da je Tamerlan Carnajev peti čovek od terorističkih napada 11. septembra 2001. koji je izvršio napad dok je bio pod istragom biroa. Agenti su ga ispitivali 2011. posle zahteva ruske vlade, a godinu dana pre odlaska u kavkaske ruske republike u kojim su snaži pokreti islamskih separatista.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.04.2013. 22:24
Majmuni americki-ucite od brace Rusa! DOGODINE U PRIZRENU
Ponedeljak 22.04.2013. 22:31
pa gligorije ti vec 14 godina pises dogodine u PRIZRENU a tebe nema sto nedogjes bas je lepo dogji vec jednom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online