Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.04.2013.
22:55
Vesti A

Računi za struju na teret gradske kase

Od bivšeg gradonačelnika, a sada većnika sidnejskog Rokdejla, Bila Saravinovskog zahteva se da odstupi s dužnosti zbog više slučajeva postupanja mimo pravila. Najnoviji izveštaji upućuju da je Saravinovski navodno naredio Gradskom veću da plati račune za struju na imanju u Arnklifu koje je bilo u vlasništvu jednog od njegovih savetnika, a takođe i kolege iz Laburističke partije.

Prema pisanju "San heralda", Saravinovskog povezuju sa praksom favorizovanja prijatelja. Kako je saopštila generalni menadžer Gradskog veća Rokdejla Meredit Valas ukupno osam slučajeva, mimo plaćanja računa za struju, predato je na istragu Komisiji za borbu protiv korupcije.

Bil Saravinovski


Tokom istraživanja novinara "Ferfaksa" otkriveni su dokumenti na kojima je rukom pisano "Bil" i koji su bili zakačeni za više računa za struju. Ti računi su poslati tadašnjem pomoćniku generalnog menadžera Gradskog veća Džonu Logu, od kojeg je traženo da organizuje (njihovo) plaćanje, a za kuću koju zajednički poseduju Zlate Angelkoski, savetnik Saravinovskog za makedonsku zajednicu i Meri Angelkoski.


Predstavnik Gradskog veća Rokdejla potvrdio je da su "izvršene dve isplate za M. Angelkoski u periodu 2006/2007, za plaćanje struje i plina ukupno 180,42 dolara i za Sidnej voter za iznos od 47,70 dolara".


Kada su ga novinari kontaktirali, Džon Log, koji je sada u penziji, rekao je da su isplate izvršene jer je kineska delegacija iz Tangua, grada-pobratima Rokdejla, tada bila smeštena u kući Angelkoskih.


Mediji "Ferfaksa" navode zatim da se u pismu od advokata Saravinovskog koje su dobili prošlog petka kaže da njihov klijent "veruje da se optužbe mogu odnositi na

Preduzimač na božićnoj zabavi

 

Istraživanja koja je vodio "Ferfaks" za poslednja dva meseca obelodanila su da je način dodele nagrada Gradskog veća bio navodno pristrasan (predmet predat Komisiji), da je agencija za nekretnine Saravinovskog ovlašćena da prodaje apartmane u jednom od najkontroverznijih objekata u gradu pošto ga je Veće odobrilo, iako je kazao da nije učestvovao prilikom davanja takvog odobrenja.
Međutim, tvrdi se da je Saravinovski navodno pozvao preduzimača tog stambenog objekta na božićnu zabavu pre nego što je podržao da se ovom projektu da "zeleno svetlo".

plaćanje računa za struju tokom posete kineske delegacije u vreme kada je Veće njima pružalo smeštaj. Ako ima bilo kakva isplata računa za struju, iznos u pitanju trebalo bi da bude oko 100 dolara i svakako bi trebalo da je u okviru normalne prakse Veća pri pružanju smeštaja delegatima u poseti".


"Ferfaks" je u pismu upozoren i protiv objavljivanja budućih tekstova o većniku Saravinovskom, uz pominjanje da mu to "nanosi sramotu, ostavlja posledice po njegov biznis i prouzrokuje značajan ekonomski gubitak".


Angelkoski je rekao za "Ferfaks" da nije učinio ništa loše i najavio da bi pokrenuo pravni postupak ukoliko bi njegovo ime bilo objavljeno. "Ferfaks - medija" navode, međutim, da oni ne upućuju na to da je Angelkoski učinio išta pogrešno.


Predstavnik za štampu ministra lokalne uprave Dona Pejdža kazao je novinama da su premijerova kancelarija i kabinet, kao i njegov odsek lokalne uprave upoznati sa slučajem i da će "nastaviti sa ulogom praćenja u vezi s poslovanjem Gradskog veća Rokdejla".


Prošle nedelje pojedini većnici su pozvali dugogodišnjeg kolegu, većnika Saravinovskog da odstupi s položaja vlasti dok Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije istražuje optužbe.


"Ferfaks" je ranije izvestio da Saravinovski nije pravilno prijavio novčane interese, uključujući i da je bio jedini direktor i vlasnik lokalne kompanije za nekretnine CR Realtdž i kao takav dobijao prihod od biznisa. On je izjavio da jedino drži licencu i nema nikakave prihode.


Na sastanku Gradskog veća prošle nedelje, većnici su pitali kako neko s iskustvom Saravinovskog, 32 godine u Veću i pet puta gradonačelnik, može da

"Kulturološki savetnici"

 

Prema postojećim informacijama, Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije istraživala je izbacivanje azbestnog otpada na sportski teren u aveniji Ejdor. Istoj komisiji predat je i predmet prodaje imanja Gradskog veća u ulici Brajant.
Kao što smo ranije pisali, prijatelj Bila Saravinovskog i kandidat za izbore iz Laburističke strane proglasio je bankrot i nije mogao da se kandiduje na izborima, a bivši gradonačelnik Rokdejla imenovao je prijatelje iz Laburističke stranke i saradnike kao "kulturološke savetnike" Gradskog veća.

uradi tako nešto. Saravinovski nije prisustvovao sastanku, ali je sada napravio dodatak deklaraciji o (svojim) novčanim interesima koji sežu do 2009. Ti detalji nisu dati na raspolaganje većnicima ili javnosti.


Tokom sastanka, većnici su pitali da li je serija tekstova "Ferfaks-medija" bila povod za naglo dodavanje podataka.


- Za očekivati je bilo da većnik koji je u ovom Veću od 1983. i politički je nadživeo prve ministre Frejzera, Hauarda i Rada, neće biti toliko u zakašnjenju sa podacima - rekao je liberalni većnik Piter Pulos.


Nezavisni većnik Majkl Nađi kazao je da propusti možda nikada ne bi bili otkriveni da se nisu našli u novinama. Većnici su usvojili predlog da se od većnika Saravinovskog zatraži da izađe pred Veće i lično objasni svoje postupke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online