Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.04.2013.
02:22
Vesti A

Kreveta manje, liste sve duže

Ni pored više obećanja nadležnih da će se bolnički kapaciteti u Viktoriji povećati za čak 800 ležajeva, stvarnost je sasvim drugačija, a lista čekanja za prijem u državne bolnice sve je duža.

Foto: Ilustracija

Iako je ministar zdravlja Dejvid Dejvis obećavao 100 novih kreveta u bolnicama Viktorije, tokom 2011-2012, njihov broj je za 36 bio manji nego tokom prethodne finansijske godine.


Zahvaljujući obećanju da će do 30. juna ove godine bolničke kapacitete povećati za 200 novih kreveta, vlada Denisa Neptajna nalazi se pod još većim pritiskom da tokom manje od 10 nedelja otvori više od 300 kreveta.


Ministar zdravlja Dejvid Dejvis uveren je da će vlada Viktorije ispuniti svoja obećanja, ali istovremeno okrivljuje štrajkove medicinskih sestara i bolničara koji su "dodatno smanjili" prosečan broj ležajeva u bolnicama.


Australijski Institut za zdravlje i socijalno staranje (AIHW), u svom izveštaju o

OPOZICIJA: Ministru uvek drugi krivi

 

Predstavnik opozicije za pitanja zdravstva Gevin Dženings tvrdi da izveštaj AIHW potvrđuje činjenicu da vlada nije uradila ništa da poveća bolničke kapacitete.


- Ovo je izveštaj za koji ministar govori da se može koristiti kao podatak o broju novih bolničkih ležajeva, a zapravo govori da se broj smanjuje. Svaki radni dan ministar zdravlja koristi da nekog drugog okrivi za svoje greške - rekao je Dženings.

bolnicama za 2011-2012, navodi podatke da je u državnim ustanovama na raspolaganju bilo 13.218 bolničkih postelja, što je manje nego godinu dana ranije kada je taj broj iznosio 13.254. Kada se u obzir uzmu podaci o rastu broja stanovnika, AIHW je utvrdio da je državni bolnički sistem smanjio kapacitete za 1,5 odsto nego godinu dana ranije.


Pred prošle izbore u Viktoriji Koalicija je obećala da će tokom prvog mandata otvoriti 800 novih kreveta, od kojih čak 300 do kraja ove finansijske godine. Ministar Dejvis tvrdi da je vlada na putu da obećano i ispuni.


- Obećali smo da ćemo do 30. juna 2012. otvoriti 100 dodatnih kreveta, a otvorili smo 180, što je mnogo više nego što je bilo predviđeno. Međutim štrajk medicinskih sestara kao i pregovori sa njima, tokom ove godine, ostavili su posledice te ove godine nismo mogli da nastavimo istim tempom - rekao je ministar zdravlja u Viktoriji.


Sekretar ogranka Australijske federacije medicinskih radnika u Viktoriji odbacuje krivicu da su odgovorni za manji broj otvorenih bolničkih ležaja uz podsećanje da su tokom prošle finansijske godine štrajkovali samo 12 dana.


- Građani Viktorije nisu glupi. Dobro znaju o sve dužoj listi pacijenata koji čekaju na operacije. Ova vlada za dve poslednje godine nije ništa uradila kako bi se poboljšalo stanje u zdravstvu - istakla je gospođa Lisa Ficpartik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online