Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.04.2013.
19:51
Beta A

EU pozdravlja dogovor Beograda i Prištine

Predstavnici EU podržali su sporazum između Beograda i Prištine, koji je parafiran 19. aprila, posle višemesečnih pregovora.

File: Istorijski dan za odnose Srbije i Kosova

Štefan File

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da će sporazum pomoći Beogradu i Prištini na putu ka Evropskoj uniji i istakao da je od ključnog značaja da političari i javnost u Srbiji i na Kosovu podrže dogovor.

"Ovo je istorijski dan za odnose Srbije i Kosova, ceo Zapadni Balkan i EU", naveo je u saopštenju File i dodao da Beograd i Priština mogu računati na podršku Brisela u ostvarivanju svoje evropske budućnosti.

File je naveo da je "od ključne važnosti da političko vođstvo i javnost i u Srbiji i na Kosovu podrže sporazum i aktivno pomognu u njegovom sprovođenju".

Barozo: Istorijski sporazum

Žoze Manuel barozo

"Pozdravljam napredak koji su učinili Srbija i Kosovo u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije. Ovo je istorijski sporazum, koji sada mora biti brzo i sproveden. Čestitam liderima obeju strana na njihovoj posvećenosti, hrabrosti i viziji", navodi se u saopštenju Baroza.

Barozo je takođe čestitao šefici spoljne politike EU Ketrin Ešton, koja je posredovala u dijalogu.

Kacin: Očekuje dodeljivanje datuma

Jelko Kacin

"Iskreno pozdravljam današnji dogovor premijera Dačića i Tačija o nadležnostima zajednice srpskih opština. Ovaj dogovor sadrži istorijsku dimenziju i predstavlja pravi iskorak ka postizanju pune regionalne stabilnosti na Zapadnom Balkanu", piše u Kacinovom saopštenju dostavljenom Agenciji Beta.

Kacin ocenjuje da su "dve strane danas pokazale da su imale hrabrosti, vizije i volje da okrenu novi list i time osiguraju bolju budućnost građanima i Srbije i Kosova".

"Treba im čestitati i ohrabriti ih da nastave da grade partnerske i prijateljske odnose koji jedini mogu obezbediti ekonomski oporavak i nesmetani tok evropskih integracija", dodao je Kacin.

Ban Ki Mun pozdravio potpisivanje sporazuma

Ban Ki Mun

"Generalni sekretar čestita i pozdravlja odlučnost lidera obeju strana i nada se da će sporazum doneti svetliju budućnost i trajan mir regionu", navodi se u saopštenju Ban Ki Muna.

On je takođe čestitao visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton što je pomogla da se dođe do dogovora.

"Generalni sekretar snažno ohrabruje sve strane da završe ovaj istorijski proces i preduzmu konkretne mere za punu implementaciju sporazuma. UN su spremne da pomognu svim stranama u tim naporima", navodi se u saopštenju generalnog sekretara UN.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.04.2013. 07:56
dzzelati su zadovoljni kao i tri dahije.!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online