Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.04.2013.
14:40 >> 16:27h
Srna A

"Čeličnu lejdi" ispraćena kao kraljica (za 10 miliona £)

Poslednji ispraćaj nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer, poznate kao Čelična lejdi, završen je danas u Katedrali Svetog Pavla u Londonu, u prisustvu 2.300 ljudi, među kojima su bili i kraljica Elizabeta II, njen muž, vojvoda od Edinburga Filip i premijer Dejvid Kameron.

Biskup Londona Ričard Čartres, koji je odao poštu konzervativnoj premijerki koja je predvodila britansku vladu od 1979. do 1990. rekao je da ona i danas budi snažne emocije, 23 godine pošto je otišla sa funkcije.

"Mnoštvo suprotstavljenih mišljenja steklo se oko gospođe Tačer, koja je postala simbolična figura, čak i 'izam' (tačerizam). Danas su ostaci stvarne Margaret Hilde Tačer ovde. Svakako ima prostora za raspravu o njenoj politici i ostavštini... ali ovde i sada nije ni vreme ni mesto", rekao je Čartres.

Više od 700 vojnika, mornara i osoblja vazduhoplovnih snaga stajalo je duž puta do katedrale, a oko 4.000 policajaca bilo je na dužnosti.

Posmatrači koji su se nalazili duž tog puta aplauzom i jecajima su reagovali kako je prolazio kovčeg sa zemnim ostacima Tačerove, koju su pratili mladi vojnici, mornari i vazduhoplovci. Neki ljudi su, međutim, izrazili tihi protest, okrećući leđa kovčegu Tačerove. Jedan čovek je nosio transparent na kome je pisalo "Počivaj u sramoti". Među prisutnima koji su stajali duž rute kojom je prolazio kovčeg dolazilo je, takođe, do rasprava između pristalica i protivnika Tačerove.

Filip bili su među prisutnima koji su došli da odaju poslednju poštu bivšoj premijerki. Ispraćaju Tačerove prisustvovali su i njene političke kolege, kao i rivali, ali i visoki zvaničnici iz celog sveta, među kojima 11 premijera, kao i bivši američki državni sekretari Henri Kisindžer i Džordž Šulc.

Ožalošćeni su u crkvu ulazili uz muziku britanskih kompozitora, među kojima su bili i Edvard Elgar i Ralf Von Vilijams, a tokom službe su se mogle čuti crkvene himne i odlomci iz Biblije koje je izabrala sama Tačerova, čiji otac je bio bakalin, a odrasla je u metodističkoj porodici u kojoj je moralo teško i puno da se radi.

Njena ćerka Amanda Tačer pročitala je odlomak iz Poslanice Efešanima iz Novog zaveta. Starešina Katedrale Svetog Pavla, Dejvid Ajson podsetio je na "hrabrost, postojanost i rešenost Tačerove da postigne ono u šta je verovala da je prava stvar za opšte dobro". Pre oproštajne službe, kovčeg sa ostacima Tačerove dovezen je iz parlamenta do crkve Svetog Klimenta danskog, gde su se od nje oprostili vernici.

Kovčeg je potom umotan u zastavu Velike Britanije i prekriven belim ružama i porukom njene dece u kojoj je pisalo "Voljenoj majci, koja će uvek ostati u našim srcima", i na lafetu, koji je vuklo šest crnih konja, prevezen do katedrale.

Tačerovoj su tokom ceremonije sahrane odate sve vojne počasti, što nije uobičajeno prilikom državnih sahrana. To je izazvalo gnev nekih Britanaca koji smatraju da je njena politika podelila zemlju i socijalno i ekonomski.

"Kao i svako drugi, ona zaslužuje pristojnu sahranu, ali ne na račun poreskih obveznika", ocenila je jedna od protivnica Tačerove. Premijer Dejvid Kameron, međutim, insistirao je da je ovakva ceremonija "odgovarajuće odavanje pošte velikoj premijerki koja je poštovana širom sveta".

Neke uvažene ličnosti nisu prisustvovale, poput bivše prve dame SAD Nensi Regan, čiji je muž Ronald imao blizak odnos sa Tačerovom, kao ni bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov. Nemačka kancelarka Angela Merkel poslala je ministra spoljnih poslova, a Klintonovi i Bušovi su odbili da dođu. Kremacija Margaret Tačer, kojoj će prisustvovati samo članovi porodice, biće održana kasnije danas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online