Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.02.2010.
19:55 >> 22:38h
Tanjug A

Dalaj lama se divi Americi

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama razgovarao je danas u Vašingtonu sa američkim predsednikom Barakom Obamom kome je preneo svoje divljenje prema Americi kao "zagovorniku demokratije, slobode i ljudskih vrednosti". Njihovom susretu oštro se protivi Kina.

Dalaj lama i Barak Obama posle sastanka u oktobru 2009.

Kako prenosi britanska agencija Rojters, Obama i Dalaj lama su razgovarali u Beloj kući o potrebi za unapređenje mira, humanitarnih vrednosti i verske harmonije.

Posle sastanka, održanog iza zatvorenih vrata, Dalaj lama je rekao da je Obami preneo svoje divljenje prema Americi kao "zagovorniku demokratije, slobode i ljudskih vrednosti" i kreativnosti, javlja Rojters.


U saopštenju Bele kuće se navodi da su se Obama i dalaj lama složili oko važnosti da se odnos SAD i Kine zasniva na saradnji, kao i da se američki predsednik založio za direktan dijalog Kine i Tibeta.

Kina kritikovala Obamu zbog Dalaj lame


Kina je danas kritikovala susret Obame i Dalaj lame i izrazila očekivanje da će Vašington preduzeti korake da bi poboljšao bilateralne odnose. Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Ma Džaosju ocenio je da je Obama, sastavši se sa Dalaj-lamom "prekršio ono što je američka vlada više puta potvrdila - da je Tibet deo Kine i da (Vašington) ne podržava nezavisnost Tibeta". "Kina izražava duboko nezadovoljstvo i odlučno protivljenje tome", navedeno je u saopštenju Ministarstva, preneo je Rojters.


Obama i tibetanski duhovni vođa, koji živi u egzilu u Indiji od 1959. godine, sastali su se uprkos upozorenjima Kine da bi to moglo da se negativno odrazi na odnose te zemlje sa SAD.


Budući da susret nije održan u Ovalnoj sobi, britanska agencija ocenjuje da je to znak da Dalaj lama nije primljen kao politički lider.


Međutim, današnji sastanak će, kako navodi Rojters, sigurno izazvati oštro negodovanje Kine, koja je ranije pozvala administraciju u Vašingtonu da odmah obustavi planove za susret Obame s tibetanskim duhovnim vođom.


Kina smatra Dalaj-lamu, dobitnika Nobelove nagrade za mir, opasnim separatistom i podstrekačem nemira na Tibetu, dok on tvrdi da samo želi da Tibet dobije istinsku autonomiju.


Portparol Bele kuće Robert Gibs je uoči današnje posete naglasio da SAD i Kina imaju "zreo odnos" koji može da izdrži neslaganja.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2011. 18:50
idi i ostani u toj djavoljoj drzavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online